Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Mirajul Catalan


Nu am vrut sa scriu acest articol imediat dupa meciul disputat de Barca impotriva Romei, deoarece puteau fi trase multe concluzii eronate si pripite. Daca imediat dupa partida lumea era in soc, iar fanii blaugrana cereau explicatii si demiterea antrenorului basc,Valverde, acum observ ca treaba s-a calmat, si traim cu impresia ca ’’a fost doar un meci, se mai intampla”. Poate ca asa e, si eu sunt prea paranoic, dar cred ca aceasta infrangere nu e doar o intamplare, ci un avertisment cu privire la viitorul Barcelonei, viitorul mai degraba indepartat.

Posibil ca multi dintre voi sa nu stiti, insa in luna septembrie a anului trecut, a avut loc un soi de referendum, numit ”Benedito’s vote of no confidence”, pe scurt Agusti Benedito trebuia sa stranga aproximativ 17000 de voturi impotriva actualei conduceri, din partea suporterilor cu abonamente la meciuri, numiti si ”socios” pentru a se ajunge la realegerea presedintelui Barcelonei.

Acesta nu a reusit, cred eu, si pe fondul rezultatelor bune ale Barcelonei in startul sezonului 2017-2018. Intr-adevar, Barcelona este inca neinvinsa in campionat, sambata stabilind un nou record de invincibilitate, dupa victoria impotriva Valeniciei, 39 de meciuri consecutive fara infrangere, in LaLiga, desigur.

Totusi, nu acum cred eu ca e problema, pur si simplu strategia clubului este defectuoasa. Este pentru prima data din 2007-2008, cand niciun jucator nu a fost promovat la prima echipa pentru a juca un meci in UCL.

Pe langa asta, strategia de transferuri este lamentabila. In vara trecuta au fost platite 40 de milioane de euro pentru Paulinho, jucator care se apropie de 30 de ani si care vine din China. Sigur, acesta a surprins prin evolutiile sale, dar nu pretul platit e problema, ci faptul ca Barcelona nici macar nu a negociat, doar au platit clauza de reziliere. E ca si cum te-ai duce la piata si ai zice ”Cat costa? 40? Nicio problema, ia-i”. Nu este niciun talent sau indemanare in asta, si eu as putea sa merg cu banii si sa cumpar un jucator. Nu doar transferul lui Paulinho este controversat si greu de inteles, de asemenea, Andre Gomes sau Mina.

Ceea ce vreau sa subliniez este nepregatirea Barcelonei cu privire la schimbul de generatii despre care tot auzim, dar nimeni nu spune nimic concret. Pilonii echipei actuale, cei care constituie cea mai glorioasa era din istoria echipei, Messi, Pique, Busquets, Xavi, care deja a plecat, si Iniesta, sunt deja in jurul bornei de 30 de ani, cel din urma, magicianul Iniesta, face 34 in mai, iar presa din Spania si nu numai, vorbeste de o plecare iminenta a acestuia in China.

Nu infrangerea impotriva italienilor de la Roma, care au castigat meciul cu o strategie perfect pusa la punct de Di Francesco, e ceea ce ar trebui sa-i ingrijoreze pe catalani, ci dependenta de Messi, care poate fi cumva inteleasa, avand in vedere implicarea sa in tot jocul colectiv al echipei. Barcelona trebuie sa se gandeasca la viitor, la jucatorii de la echipa a doua si academie, fiindca, pana la urma, de acolo vin toti acesti fotbalisti care au ridicat-o pe Barca pe piedestalul fotbalului mondial.