Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Messi la PSG si Noua Barcelona


sursa foto: https://www.goal.com/en/

Dupa mai bine de un an, de la acel fax trimis de Messi, anuntandu-si dorinta de a pleca de la Barcelona, jucatorul argentinian a fost ba cu un pas in afara clubului, ba "la cateva ore de prelungirea contractului', asa cum anuntau ziarele spaniole. Acum totul e clar. Messi pleaca de la Barcelona dupa mai bine de 20 de ani si semneaza cu Paris Saint Germain pentru cel putin 2 sezoane. Fix in momentul scrierii acestui articol are loc prezentarea lui Lionel Messi la PSG, unde va avea tricoul cu numarul 30.

Nu stiu ce as mai putea adauga pe langa ce s-a spus deja. S-au scris zeci de mii de articole, multe dintre ele complet false sau bazate pe fabulatii, e chiar greu sa distingi informatiile reale, de cele inventate, asa ca e si foarte greu sa tragi concluzii.

Cine e de vina pentru despartirea lui Messi de Barca? Din nou, e greu de spus, e greu de numit un singur vinovat. E poate prea devreme (sau prea tarziu si irelevant) pentru a trage concluzii. Daca e sa ne luam dupa comunicatul Barcelonei, atunci toata vina este aruncata pe Liga Spaniola si regulile de fair-play financiar impuse de aceasta, căci conform aceluiasi comunicat atat clubul, cat si jucatorul si-au dorit extinderea contractului. Imi este destul de greu sa cred, insa, aceasta poveste. Daca ar fi asa, de ce a mai transferat Barca jucatori precum Depay, Aguero, Eric Garcia sau Emerson, stiind deja ca este depasit plafonul salarial si Messi nu va putea fi pastrat?

Presedintele Ligii Profesioniste din Spania, Javier Tebas, a contracarat si a declarat ca el si Laporta au avut o intalnire in urma cu aproximativ 2 luni, in care Tebas i-ar fi propus un acord prin care Messi sa fie pastrat, in cazul in care Laporta retragea Barca din Superliga (competitie despre care am scris aici, moarta din fasa si din care oficial au iesit toate echipele implicate, in afara de Barcelona, Real si Juventus). Daca asta se dovedeste a fi adevarat si Laporta a ales Superliga in detrimentul lui Messi, atunci nu vreau sa stiu care va fi reactia suporterilor catalani. Laporta oricum iese sifonat din aceasta situatie. Principalul motiv pentru care a fost ales presedinte din nou este relatia sa buna cu Messi si promisiunea facuta ca va face tot ce ii sta in putere sa il faca sa ramana.

Acum din perspectiva lui Messi: ar fi putut sa faca mai mult ca sa ramana la club? Nici aici nu exista un raspuns clar. Poate. Am citit un articol care spunea ca si daca ar fi jucat pe gratis, plafonul salarial ar Barcei ar fi fost la 90%, iar Liga impune ca acesta sa fie sub 70%. Daca aceasta informatie este adevarata, nu stiu. Cert e ca totul s-a terminat cum nu se putea mai urat. Multi jucatori cu salarii mult prea mari, nejustificate, dar din nou, nu e ca si cum au fortat pe cineva cu pistolul la tampla sa accepte aceste salarii stratosferice, Bartomeu si ai lui sunt in continuare responsabili pentru acest management defectuos.

Mai devreme sau mai tarziu, acest moment trebuia sa vina. Multi am sperat ca Messi sa fie un one-club player, ca Totti sau Maldini, dar aceste cazuri sunt extrem de rare. Cert e ca nu asa ar fi trebuit sa se incheie aventura celui mai mare jucator din istoria acestui club, intr-o sala de conferinte, cu toate trofeele castigate de el si fara o ultima atingere a balonului pe un Camp Nou plin ochi, cum nu am mai vazut de aproape 2 ani.

Ce nu inteleg este unde se aplica fair-playul financiar in cazul lui PSG, care are cel mai mare plafon salarial din lume si aparent inca isi permite sa mai aduca jucatori, dar problema asta nu e noua, persista de cativa ani buni, iar UEFA inchide ochii cand este vorba de cluburile conduse de seici cu fonduri nelimitate sau oligarhi rusi, cum e cazul lui Chelsea. Cred ca nu exagerez daca spun ca echipe precum City sau PSG au ruinat fotbalul, fiindca in timp ce marile cluburi gen Real Madrid, Barcelona, Juventus sau Bayern incearca sa taie de unde pot, ele isi permit in continuare sa transfere jucatori pe sute de milioane de euro si sa le ofere salarii pe masura.

Revenind la plecarea lui Messi de la Barca, am privit partea tehnica, partea obiectiva, dar nu ai cum sa vorbesti despre aceasta despartire si din punct de vedere sentimental. Barca l-a facut pe Messi ceea ce este azi, i-a platit tratamentul cand nimeni altcineva nu era dispus si a contat pe el in prima echipa de la 16 ani. In schimb, Messi, alaturi de alti jucatori magici, vezi Xavi, Iniesta, Puyol, Ronaldinho etc. au transformat-o pe Barcelona in cea mai mare echipa a ultimilor 15 ani. Messi se identifica cu Barcelona si viceversa. E clar ca va fi ciudat sa il vedem pe Messi imbracand tricoul altei echipe, e o pierdere uriasa nu doar pentru Barca, dar pentru intregul fotbal spaniol, care l-a pierdut in aceeasi vara si pe Sergio Ramos.

E greu de explicat in cuvinte ce a insemnat Messi pentru Barcelona, fiindca pana la urma cam asa a fost toata cariera argentinanului, imposibil de descris. Trebuia pur si simplu sa fii acolo ca sa intelegi. Magia nu poate fi pusa in cuvinte sau in cifre. Toate adjectivele isi pierd brusc valoarea in momentul in care incerci sa il descrii pe Messi, asa ca va las un clip mai jos care poate sintetizeaza mai bine ce a insemnat Lionel Andres Messi pentru Barcelona:

P.S: Oficial incepe reconstructia Barcelonei. Este vremea ca noi tineri sa vina si sa dovedeasca ca pot inlocui golul lasat de Messi, asadar Noua Barca incepe din sezonul 2021-2022. Niciun jucator nu este mai mare decat clubul, nici macar Messi, iar acum Barca va putea redeveni Mes Que un Club dupa ce se transformase evident in Messi Que un Club.