Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Echipa Francezilor și Meritul în Fotbal


sursa: https://news.cgtn.com/

Cred cu tărie că în fotbal nu există noroc, cel puțin nu pe termen lung. Poți să ai noroc la o fază, într-un meci, dar nu poți să câștigi trofee bazându-te pe noroc. În meciul de aseară Bayern a avut doza ei de șansă, ajutați de faptul că părizienii nu au fost deloc lucizi la finalizare, dar asta nu înseamnă că Bayern este o campioană norocoasă. Ba dimpotrivă, este singura echipă din istoria UCL care se impune în ultimul act după ce câștigase anterior toate meciurile până la finală. Doar victorii.

Mi se pare puțin exagerat să spui că succesul lui Bayern în fața lui PSG este un succes al unui club perfect în fața fotbalului artificial, creat de bani. Bayern are și ea părțile ei mai murdare, cum domină piața de transferuri din Germania și cum ademenește jucători pe final de contract cu salarii imense, însă poate această înfrângere îi va lămuri până la urmă pe parizieni că banii nu sunt totul. Sigur, este prima finală din istoria clubului, deci e o oarecare performanță, dar e mult prea puțin pentru sutele de milioane care au fost investite cu un singur scop: câștigarea UCL. Nu știu când se vor mai întâlni cu așa oportunitate cei de la PSG, căci sincer să fiu nu cred că i-am fi văzut în finală dacă nu era pauza competițională provocată de coronavirus. Se spune că în această perioadă s-a apropiat Tuchel, care la un moment dat părea pe făraș, gata de plecare, de jucătorii săi și a reușit să creeze un grup unit.

Observați cum spun "parizienii", iar de cealaltă parte "germanii". Cred că mai toată Germania a ținut aseară cu Bayern, până la urmă așa și e normal, însă se știe bine că Parisul este cea mai urâtă echipă din Franța, tocmai din motivele menționate mai sus, această creștere bruscă din neant în campioana absolută a hexagonului. Paris Saint Germain nu a fost aseară echipa Franței, ci doar a Parisului. Și e păcat, indiferent al cărei echipe ești suporter, să nu îți susții țara în competițiile europene. Asta poate și pentru că francezii nu se identifică cu PSG, fiind atât de mulți jucători străini, tocmai de aceea cred că ar fi o idee bună acea infuzie de jucători francezi pe care o vrea Leonardo, directorul sportiv al lui PSG, de câțiva ani încoace.

Despre Bayern am mai vorbit, și după ce au câștigat al optulea titlu la rând în Bundesliga, și după victoria cu Barcelona, și ei sunt la fel de "vinovați" ca Parisul, în sensul că au reușit să se adapteze excelent acestui format unic, într-o singură manșă. Nici Bayern nu duce lipsă de jucători extraordinari, altfel nu ar fi putut ajunge la acest nivel, însă nu vorbim de individualități precum Neymar sau Mbappe. Bavarezii au demonstrat din nou că împreună sunt o mașinărie de fotbal și că grupul învinge întotdeauna. Acest angrenaj format de Hansi Flick, unul dintre motivele, dacă nu cumva principalul motiv al acestui succes (ca să nu mai spună unii că antrenorii nu contează mai deloc la echipele mari, ultimele două câștigătoare UCL: Bayern acum și Liverpool anul trecut, sunt rezultatul unor formații antrenate excepțional) poate domina fotbalul câțiva ani de acum încolo, sau dacă nu domină, poate concura la cel mai înalt nivel în Champions League.

Nu a fost cea mai spectaculoasă finală, dar e normal ca echipele să joace cu prudență având în vedere miza uriașă, iar în finalul finalei s-a impus într-adevăr cea mai bună echipă a acestui sezon. De la început până la final, cât de lung a fost el.

Sezonul competițional 2019-2020 va rămâne cu siguranță în istorie, așa cum acest întreg an calendaristic o va face. La un moment dat fotbalul s-a oprit brusc și nu mai știam dacă vom mai avea vreun meci până la finalul anului. Lucrurile s-au întors apoi, rând pe rând, pe făgașul normal, chiar dacă fără spectatori, meciurile au oferit în coninuare spectacol, chiar dacă totul s-a jucat pe repede înainte, iar în câteva săptămâni începe noul sezon, fotbalul nu a dezamăgit pe nimeni.

Chiar și așa este un sezon de care nu mai vrem să avem parte, normalitatea sună mai atractiv ca niciodată, parcă nici sărbătorirea trofeului nu a mai avut același impact fără fani, căci mereu e mai bine când se bucură și alții de succesul tău.