Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Bayern-Barcelona 8-2


sursa: https://www.bavarianfootballworks.com/

Niciun alt titlu nu poate descrie mai bine umilința eșecului Barcelonei decât scorul în sine. Scorul în sine este un titlu. Nu, nu este un scor dintr-un meci de FIFA jucat pe modul "beginner" este rezultatul unui meci adevărat din sfeturile de finală ale UCL. În lipsa returului, Bayern a jucat ambele meciuri într-unul singur aseară, provocând cea mai usturătoare înfrangere europeană din istoria Barcelonei.

Acum, acest meci poate fi analizat din două perspective: victoria impresionantă a bavarezilor sau eșecul catastrofal al catalanilor.

Începem cu Bayern și a sa victorie fabuloasă, în care nu doar că au marcat 8 goluri, dar ar fi putut da cu lejeritate 10 din toate ocaziile pe care și le-au creat. Trupa lui Hansi Flick a arătat de ce multă lume o considera favorită la câștigarea trofeului UCL înaintea meciului cu Barcelona, și de ce acum, după acest meci și mai multă lume e convinsă de puterea germanilor.

Sincer, mie această echipă îmi aduce aminte mult de cea a lui Jupp Heynckes din sezonul 2012-2013 în care Bayern a câștigat tripla: cupa, campionat și UCL. Regăsim același stil de joc ofensiv, bazat pe un pressing agresiv pe construcția adversarului, cu multă viteză în benzi și un joc aerian impecabil. E greu să îi găsești defecte acestei echipe. Din punctul de vedere al pregătirii fizice stau mai bine decât orice altă echipă în acest moment, au o bancă de rezerve generoasă, un marcator de neoprit în pielea lui Robert Lewandowski și un antrenor pe bancă care înțelege ce înseamnă spiritul german. Hansi Flick este de departe cel mai important om al lui Bayern în acest moment, și am mai spus asta și în articolul acesta. Venit în iarnă ca un înlocuitor temporar al antrenorului Niko Kovaci, proaspăt demis, Hansi Flick a readus echipa repede pe făgașul câștigător și a câstigat încrederea conducerii, care l-a numit antrenor principal. A fost o mișcare riscantă din partea lui Bayern, dar riscul a adus și câștigul scontat. După victoria cu Chelsea (7-1 la general), iată că bavarezii nu s-au dezmins și au călcat-o în picioare și pe Barcelona.

Avem așadar 2 echipe germane în semifinale: RB Leipzig și Bayern, iar între cele două se poate găsi foarte ușor un numitor comun: încrederea totală în antrenor. Atât Nagelsmann, cât și Flick sunt doi antrenori fără experiență la nivel înalt, dar cărora li s-au acordat încrederea totală din partea conducerii, lăsați să își facă treaba, construind echipe frumoase care aduc stima fotbalului german. Și că tot ziceam de fotbalul german, prezența acestor două echipe în semifinale este încă o dovadă a calității școlii de antrenori a nemților, care pleacă de la ideea că nu e nevoie să fi fost mare fotbalist sau nici măcar să fi făcut fotbal de performanță pentru a fi un antrenor bun; și Tuchel, antrenorul lui PSG, altă echipă calificată, e german.

Cât despre Barcelona... E genul de înfrangere care la orice altă echipă ar însemna demisii peste demisii, plecări peste plecări, și nu așa oricum, ci de bună voie, din proprie inițiativă, spre binele clubului, în schimb la Barcelona nimeni nu are curajul să își asume eșecul. De doi ani scriu articole pe blog și de atunci am zis-o și am repetat-o de multe ori: o simplă schimbare de antrenor, înlocuirea unei marionete cu o alta nu o să schimbe nimic. Totul trebuie sa pornească de sus, să fie schimbată conducerea care a reușit în 10 ani să transforme cea mai bună echipă a lumii în rușinea Europei, apoi antrenorul, e nevoie de cineva care să pună piciorul în prag, cineva cu personalitate, cum a fost Guardiola care a venit în locul lui Rijkaard după sezonul 2007-2008, ultimul în care Barca nu a câștigat niciun trofeu, și care l-a dat afară pe Ronaldinho chiar dacă el era un superstar la vremea respectivă. Și, nu în ultimul rând, că tot ziceam de superstaruri , la Barcelona sunt multe mâini moarte, jucători care fie nu sunt de nivelul unei formații care își propune, totuși, să câștige Liga Campionilor, ori fotbaliști trecuți de vârful carierei și care nu mai fac față. Mă gândesc aici la Sergi Roberto sau Suarez și Semedo și Jordi Alba, cele două jaloane din apărarea Barcelonei.

Mi s-a părut oarecum ironic cum Coutinho, jucător care încă aparține de FC Barcelona, a dat două goluri și a făcut ce a vrut cu apărarea catalană de când a intrat pe teren. Și asta spune ceva despre ce trebuie schimbat la Barcelona, și anume abordarea transferurilor, fiindcă în ultimii ani au tot fost cumpărați jucători pe sume imense care nu au demonstrat mai nimic la gruparea blaugrana.

În final, vreau sa ne îndepărtăm puțin de acest meci, să lărgim perspectiva și să vedem imaginea de ansamblu. Este primul sezon din 2004-2005 încoace când în semifinalele UCL nu se vor afla niciunul dintre Messi și Cristiano. Cei doi care au dominat fotbalul în ultimul deceniu și care ne-au oferit cea mai aprigă competiție sportivă din câte au existat, și vor exista, cred eu. E un moment trist pentru orice fan adevărat al acestui sport, fiindcă ne dăm seama că timpul trece în egală măsura peste noi toți, cea mai frumoasă eră se apropie de final, iar fotbalul în lipsa lor nu poate să fie decât mai sărac.