Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Quique Setien și Adevăratele Probleme ale Barcelonei


sursa: https://www.standard.co.uk/

Cu mai puțin de 3 săptămâni și 5 meciuri până la finalul campionatului în Spania sunt destul de sigur pe mine când spun că Barcelona a ieșit din lupta pentru titlu. Și asta deși se află la doar un punct în spatele lui Real Madrid în momentul scrierii acestui articol, cu posibilitatea de a se mări această distanță la 4 puncte, în cazul în care Real câștigă meciul cu Getafe de mâine.

Pe ce mă bazez atunci când spun ca titlul a fost deja decis? Pe ultimele meciuri ale Barcelonei. Echipa pare ruptă în bucăți, Setien, conform ziarelor din Spania, a pierdut încrederea jucătorilor și nu va mai continua sezonul viitor pe banca blaugrana, și, în plus, rivala Real are o revenire de formă incredibilă după reluarea campionatului.

Îmi amintesc cum a fost primit Quique Setien în ianuarie, când prelua echipa din mâinile lui Ernesto Valverde cu promisiunea de a o redresa. Cu surle și trâmbițe celebrau fanii Barcelonei "revenirea la stilul lui Cruyff" și eterna speranță că lucrurile se vor întoarce cu 10 ani în urmă, iar favoriții lor aveau să se bucure din nou de succesele de pe vremea lui Guardiola. Problema e că timpul nu stă în loc, iar vremurile s-au schimbat, Barcelona mizează mai mult ca niciodată pe geniul lui Messi, care trebuie să facă și treaba de care acum 10 ani se ocupau Xavi și Iniesta, pe fotabliști supraevaluați și jucători trecuți mult de vârful carierei, gen Suarez sau Vidal. Încet, dar sigur, Setien s-a transformat din antrenorul pregătit să pornească revoluția la Barcelona, să readucă echipa la stilul consacrat și să ofere tinerilor din La Masia șansa de a pune presiune pe titulari, într-un alt Valverde, dar fără rezultate. Și asta ridică multe semne de întrebare, căci va fi nevoie de mult mai mult pentru o revoluție la Barcelona decât înlocuirea unei marioente, cu o alta. E nevoie de o nouă conducere. Bartomeu și acoliții săi au transformat clubul într-unul dintre cele mai urâte din lume, prin modul în care sunt tratați unii jucători, vezi exemplele Malcom, Coutinho, și mai nou Arthur și Griezmann. Adevăratele probleme ale Barcelonei sunt mult mai grave și necesită timp pentru a fi reparate, fiindcă Bartomeu nu are nicio intenție de a demisiona, așa că până la următoarele alegeri din 2021, Barca va trebui să defileze cu ce are.

Că tot am adus vorba de Arthur, probabil ca știți și voi ca Juve și Barcelona s-au înțeles pentru un schimb între Arthur și Pjanic. Cine are de câștigat? Evident ca Juventus. Primesc un jucător de 23 de ani, încă tânăr, care poate progresa și are mulți ani de acum încolo de a juca la nivel înalt, în timp ce Barcelona se alege cu un jucător bun ce-i drept, și cu 10 milioane în plus, dacă e relevant, însă Pjanic are deja 30 de ani și este același tip de mijlocaș ca și Arthur, cu siguranță nu omul de care are nevoie această echipă. Eu nu înțeleg cine vine cu aceste idei, cum de Setien a fost de acord, sau poate a fost inițiativa lui, cum poți să gândești așa pe termen scurt? Toate acestea sunt întrebări fără răspuns și care te pun pe gânduri fiindcă politica de transferuri a catalanilor în ultimii ani a fost dezastruoasă. Aceștia sunt fotbaliștii care îmi vin acum în minte când mă gândesc la rateuri: Arda Turan, Boateng, Vermaelen, Malcom, Paulinho, Douglas, Coutinho și acum Griezmann. Transferuri ciudate, unii care nu se potrivesc descrierii unui jucător de nivelul Barcelonei, alții luați pe sume mult prea mari, dar toți, negreșit, au fost transferuri ratate.

Nu știu ce se poate face acum, sezonul acesta pare deja ruinat, așa că poate e nevoie de un plan pentru cel viitor. Poate o întinerire a lotului, cu înlocuirea multor jucători plafonați cu tineri din La Masia, dornici să joace pentru prima echipă. Poate un nou antrenor, tot așa, unul fără personalitate, care să plece capul în fața conducerii și a vestiarului, evident. Pentru mine e destul de clar acum de ce a refuzat Xavi să vină în ianuarie, pentru că el a fost primul întrebat, nu Setien: din cauza conucerii. Ce fel de om de talia lui Xavi ar veni acum la Barca ca să iși strice imaginea?

Deocamdată Barcelona se scufundă, iar căpitanul ei e de negăsit. Setien se ascunde sub punte și așteaptă ca Messi să preia cârma corabiei și să o redreseze. Poate conducerea catalanilor să scufunde de tot corabia sau e nevoie de cineva precum Xavi, cineva hotărât să nu iși calce pe principii, să salveze echipa? Sau ce a mai rămas din ea, oricum. Doar timpul ne poate spune, cert e că zilele vor trece din ce în ce mai greu până în 2021.