Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Bayern: MEI8TER der Bundesliga


sursa: https://sport102.com/

A revenit fotbalul in Europa, ba chiar mai mult, in Germania, Bayern si-a asigurat prima pozitie cu trei etape inainte de final. Multe lucruri s-au schimbat in perioada acesta, si nimeni nu stie cu certitudine ce ne asteapta in viitor, dar un lucru a ramas cert: la finalul sezonului, Bayern este campioana din Bundesliga. Din 2013 si pana astazi, bavarezii nu au cunoscut sezon in care sa nu fie incoronati regi peste cele 16 landuri ale Germaniei. In urma meciului cu Werder Bremen, castigat cu 1-0, echipa lui Hansi Flick marcheaza cel de-al optulea an consecutiv pe primul loc, dar adanceste si mai mult problema unui campionat in care se stie de dinaintea startului cine va fi campioana. Nu e coincidenta faptul ca din 2013, de cand a inceput aceasta serie, nicio echipa germana nu a mai ajuns in finala UCL. E cam aceeasi problema ca in Franta, unde PSG domină tot, dar cand paseste in Europa se vede invinsa de echipele mari. Borussia Dortmund, cea care obisnuia sa se bata cu Bayern pentru primul loc pe vremea lui Klopp, a ajuns sa se multumeasca cu locul 2. Aproape in fiecare sezon Borussia emite pretentii la titlu, dar la meciul direct nu are niciun cuvant de spus in fata bavarezilor. Este un cerc vicios, căci Dortmund a avut de-a lungul acestor 8 ani echipe bune, jucatori care au iesit in evidenta, dar nu au reusit niciodata sa isi pastreze nucleul, fiindca au vandut marile vedete fix lui Bayern. In Germania, Bayern cumpara ce jucator vrea, de la ce echipa vrea, au bugetul necesar, iar oportunitatea este uriasa pentru jucatori. Borussia se bazeaza mult pe cresterea jucatorilor, pe tineri, si daca vrea sa fie doar o rampa de lansare pentru ei, asta nu e o problema, dar daca vrea cu adevarat sa castige titlul la anul, va trebui sa isi pasteze oamenii de baza.

Sa ne amintim, totusi, unde era Bayern la inceputul lunii noiembrie, cu doar 5 din primele 10 meciuri castigate si cu un umilitor 1-5 in fata lui Eintracht Frankfurt. Dupa acel meci, antrenorul Niko Kovac a fost demis, iar in locul sau a fost instalat Hansi Flick, secundul sau. Solutia ar fi trebuit sa fie una de avarie, dar echipa a inceput sa aiba rezultate, iar inainte de Anul Nou, conducerea l-a rasplatit pe antrenorul german cu un contract oficial pentru inca cateva sezoane.

Nu cred ca mai trebuie sa spun ca festivitatea si celebrarea titlului au fost cum nu au mai fost, si sper eu, nu vor mai fi vreodata. Fara oameni la stadion sau pe strazi, fara dusuri de bere si fara bucuria de altadata, jucatorii s-au aplaudat intre ei si s-au multumit cu felicitarile oficialilor din conducere aflati in tribune.

Campionatul s-a reluat si in Spania, unde se joaca zilnic pana la incheierea sezonului. Aici avem acelasi duel: Barcelona cu Real Madrid, dar este un duel aproape la fel de interesant pentru locurile care duc in competitile europene, fiind 6 echipe pe 4 locuri. Pana acum, niciunul dintre granzi nu a calcat gresit, insa in aceasta seara, Barcelona face una dintre cele mai complicate deplasari din acest mini-sezon post carantina, la Sevilla.

Totusi, in aceasta saptamana in lumea sportului spaniol, alta veste a tinut prima pagina a ziarelor: fostul secund al lui Luis Enrique la Barcelona si Celta, Juan Carlos Unzue, ultima data antrenor la Girona, a anuntat ca a fost dignosticat cu ALS, o boala incurabila. Nu vreau sa intru in detalii, fiindca nu mi se pare ca se cuvine. El a spus ca e gata sa traiasca restul vietii cu aceasta boala si ca nu se teme.

La fel ca un alt secund important din ultimii ani la Barcelona, Tito Vilanova, nici Unzue nu va ceda fara o lupta si, folosind exact cuvintele sale: "viata merita traita, chiar si atunci cand pare ca se destrama".