Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Viata Fara Fotbal


N-am mai scris ceva pe blog de aproape 2 luni, de cand vietile noastre s-au schimbat pe termen nelimitat, căci acest articol trebuia sa iasa intai la finalul lunii martie, insa mi s-a parut de prisos sa vorbesti despre fotbal in astfel de vremuri. Fotbalul parea ceva important, dar ne-am dat seama foarte repede ca nu este. O infrangere va fi de acum incolo doar o infrangere, nu capatul lumii, iar extazul unei victorii se va disipa mai repede decat norii dupa o ploaie de vara.

Una dintre expresiile din lumea fotbalului pe care nu le-am suportat niciodata este: "a-si da viata pe teren". In opinia unora, asa ar trebui jucat acest joc, dar cred ca de acum vom intelege ca nimic nu este mai important decat viata si ca bucuria adevarata vine din normalitate. Cat de bun ar fi acum un Mallorca-Leganes...genul de meci transmis in general doar pentru a fi transmis. Usor-usor, va trebui sa ne adaptam la acesta viata: cea din timpul coronavirusului si cea post-coronavirus, fiindca adevarul este ca nimeni nu stie cat va mai dura starea de urgenta. Si nu ma refer la starea de urgenta oficiala, ci la cea din interiorul nostru, cum vom mai interactiona intre noi, cum vom trata anumite aspecte ale vietii si care ne vor fi prioritatile. Nici fotbalul nu stim cand va reveni, si daca va reveni curand, cum va reveni. Se va juca cu portile inchise? Se va juca pe PlayStation? Un lucru e cert, insa, fotbalul fara fani in tribune este lipsit de viata. Aceasta este viata fara fotbal, iar fotbalul fara suporteri nu are viata. Am vazut asta cand inca se mai jucau meciuri prin luna martie, iar atmosfera in meciuri de proportii globale era comparativa cu cea de amicale.

Tot ce vreau sa spun este ca, desi unii si altii se vor grabi sa reia competitiile si sa joace meciurile de parca nu s-ar fi intamplat nimic, adevarul este altul. Sunt multi bani implicati la mijloc, dar zic eu ca viata primeaza. Nu stiu de voi, dar mie imi lipseste tare fotbalul, vremurile in care nu aveam destul timp sa ma uit la toate meciurile deodata si in care rutina parea un calvar. Rutina ca acum nu am mai avut niciodata, un scenariu repetitiv in care fiecare zi este trasa la indigo si in care fara calendar habar nu ai daca ar trebui sa celebrezi vreo sarbatoare. Tocmai de aceea m-am gandit sa incep o serie cu meciuri din trecut ca sa ne reamintim faze de legenda sau pentru unii sa aflam in premiera despre ele. Poate, cine stie, aducandu-ne aminte de trecut, ne vom putea imagina cum va fi viitorul.

P.S.: Stiu ca articolul asta e mult mai scurt decat in general, dar nu vreau sa intru in prea multe detalii si sa deviez de la tema acestui blog: fotbalul. Pentru altfel de discutii, exista nenumarate surse, dar asa cum ziceam: "there's more to come".