Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

De Ce Fotbalistii NU Castiga Prea Multi Bani


Fie ca e vorba despre o discutie online, fie ca e vorba despre o reuniune in familie sau o simpla conversatie amicala cu un coleg, fotbalul este un subiect extrem de abordat. Si cum fotbalul din ziua de azi traieste in acelasi timp cu capitalismul, banii au inceput sa joace un rol important in acest sport, si nu numai. Probabil ca si tu ai o parere despre tema de azi, dar eu voi incerca sa dovedesc, cu argumente logice, statistici si exemple, de ce jucatorii de fotbal nu au salarii exgerat de mari si de ce exista aceasta preconceptie in ceea ce priveste remuneratia fotbalistilor.

In primul rand, mi se pare putin ciudat ca mai toata lumea are o problema cu salariile jucatorilor de fotbal, dar nu auzi pe nimeni zicand: "Mama, ce mult castiga jucatorul X de golf sau de tenis", dar cu toate acestea in top 10 cei mai bine platiti atleti ai deceniului trecut se afla doar 2 fotbalisti (Messi si Ronaldo), in timp ce pe aceeasi lista regasim 2 jucatori de golf, un tenismen, 2 baschetbalisti, 2 pugilisti si un pilot de Formula 1. Cu toate ca fotbalul este cel mai popular sport de pe intreaga planeta, poate ti se pare ca toti sportivii de top sunt platiti prea bine, nu?

Asa ajungem la punctul al doilea, faptul ca noi discutam doar despre fotbalistii de top, acei 10% care sunt un brand propriu si aduc fani la stadion, vand tricouri si au contracte de sponsorizare extrem de valoroase. Daca privim, insa, imaginea de ansamblu, observam o mare discrepanta intre salariile astronomice, de domeniul zecilor de milioane de euro pe an ale jucatorilor de top, in comparatie cu cele ale fotbalistilor amatori, care joaca in ligile inferioare si care reprezinta majoritatea fotbalistilor legitimati. Pana si la noi in Romania, o tara care, teoretic, apreciaza fotbalul, media salariilor este de aproximativ 90.000 de Euro pe an, ceea ce in continuare poate parea mult intr-o tara in care unii oameni nu au apa curenta sau caldura in casa. Totusi, daca ne gandim la riscurile acestei "meserii", căci oricand o accidentare te poate scoate definitiv din circuit si iti poate incheia cariera prematur, incepem sa intelegem ca castigul este oarecum proportional cu riscul, ceea ce ne duce la urmatorul aspect, si anume: durata carierei de fotbalist.

Sa spunem ca ai avut noroc si ai fost ferit de accidentari, ai debutat tanar, la 18 ani in prima liga si ai jucat pana la 38 de ani, cand ai simtit ca nu mai poti sustine efortul fizic. Desi scenariul este unul ideal, o sa mergem in continuare pe el. Chiar si in aceste conditii, cariera ta a durat 20 de ani si nu vei primi pensie dupa ce te retragi (asta daca nu ai jucat in Belgia sau Olanda, unde jucatorilor le este oprita o suma de bani din salariu, pentru pensie). Adevarul este ca doar 7% dintre jucatori reusesc sa se intretina cu banii obtinuti in timpul carierei. Fara o pregatire in vreun alt domeniu, majoritatea aleg calea antrenoratului, dar nici aceasta cale nu iti asigura stabilitatea job-ului de rand.

Pana acum am vorbit despre fotbalistii de rand, cei mai putin talentati, mai putin norocosi si cu castiguri infim mai mici decat superstarurile pe care le-am amintit la inceput. Nu trebuie sa uitam ca fotbalul este si el un mijloc de entertainment, care in ultimii ani s-a transformat intr-un fenomen global, asa ca ar fi corect sa ii comparam pe marii fotbalisti cu marii actori, nu? Doua forme de entertainment care strang miliarde de euro anual. Cei mai bine platiti fotbalisti ai anului 2019, conform aceluiasi top Forbes sunt Messi (92 milioane de dolari), Neymar(75 milioane de dolari) si Ronaldo( 65 de milioane de dolari), pe cand cei mai bine platiti actori ai anului trecut au fost: Dwayne Johnson (90 de milione de dolari), Chris Hemsworth(77 de milioane de dolari) si Robert Downey Jr.( 66 de milioane de dolari). Salariile sunt comparabile, dar nu auzi pe nimeni spunand ca actorii sunt pre bine platiti, nu?

Pana la urma de ce un jucator ca Neymar, care doar da cu piciorul intr-o minge este mai bine platit decat un medic care salveaza vieti sau decat un profesor care formeaza caractere? Ei bine, tot articolul putea sa se rezume asupra acestei intrebari. Pur si simplu, acesti fotbalisti, care "doar dau cu piciorul intr-o minge" produc sute de milioane de euro pentru cluburile lor, pentru companiile de care sunt sponsorizati si asa mai departe. Ei insisi sunt un brand, un brand care se vinde bine. Deci oferta este mare, automat si cererea va fi foarte mare. Este principiul pe care functioneaza lumea in care traim, nu spun ca este unul corect, dar corectitudinea este subiectiva. Pentru mine, sa compari un fotbalist cu un medic este gresit din start, oamenii sunt diferiti, fiecare cu destinul sau, iar lumea are nevoie de amandoi.