Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Barcelona Si Ulciorul La Apa


sursa: https://www.teamtalk.com/

Dupa nenumarate situatii in care Barcelona putea sa se descotoroseasca de serviciile lui Ernesto Valverde, ma refer aici la esecul cu AS Roma sau la cel cu Liverpool, conducerea catalanilor a ales probabil cel mai prost moment de a-l da afara pe acesta. Pe langa ca suntem in mijlocul sezonului, ei bine, Bartomeu&Co au ales si cea mai proasta metoda de a-l anunta pe Valverde ca este dat afara. Antrenorul basc a trebuit sa afle din presa ca nu mai este dorit si abia apoi a avut o sedinta cu Bartomeu, asa cum ar fi fost normal.

Sa privim, totusi, spre viitor, căci aducerea lui Quique Setien la carma echipei inseamna inceperea unei noi ere la clubul blaugrana. Multe nume au fost vehiculate prin presa zilele acestea: Xavi, care aparent a fost prima varianta a conducerii, dar care a refuzat, si pe buna dreptate, sa preia echipa in aceasta postura, invocand evident lipsa de experienta, proiectul pe care el il considera necastigator, dar mai ales vestiarul inca plin de prieteni de-ai sai. E clar ca Xavi o va antrena pe Barca, mai devreme sau mai tarziu, echipa avea insa nevoie de solutii pe moment. S-a auzit si de Pochettino, dar varianta asta parea putin probabila, din cauza trecutului sau la Espanyol, asa ca s-a ajuns la omul din imagine: Quique Setien.

Ultima data la Betis, spaniolul in varsta de 61 de ani pare o alegere inteleapta a catalanilor. Are si destula experienta in La Liga, echipele sale joaca un fotbal spectaculos, ceva ce a cam lipsit in perioada Valverde si se presupune ca va folosi mai multi tineri decat a facut-o acesta. Vreau sa fac o completare la ce am spus mai inainte: Valverde a fost demis, paradoxal, dupa unul dintre cele mai bune si spectaculose jocuri ale Barcei disputate pe teren strain din acest sezon.

Acum, obiectiv vorbind, profilul lui Setien seamana destul de mult cu cel al lui Valverde: un antrenor trecut de prima tinerete, cu rezultate bune la o echipa mai mica din Spania, insa filozofiile de joc sunt marea diferenta. Problemele pot aparea daca Setien devine si el o marioneta, asa cum a fost Valverde. La echipele de calibrul Barcelonei, Realului, lui Juventus sau Bayern, vestiarele, supraincarcate cu vedete se pot transforma usor intr-o povara mare in spinarea antrenorului. De partea cealalta a spectrului se afla Mourinho, un antrenor cu multa carisma si cu idei de neclintit, care se vede superior jucatorilor, si am vazut cu totii ce rezultat a avut aceasta atitudine in perioada Real sau chiar si in cea de la United, in care a intrat in conflict cu Pogba. Revenind la Setien, el trebuie sa faca schimbari importante in angrenajul echipei, in dinamica ei, si e nevoie de schimbari rapide. Din declaratile sale, pare ca vrea sa incurajeze mai mult competitivitatea in randul jucatorilor si sa faca, in sfarsit, schimbul de generatii. Misiunea e dificila, mai ales cand preiei echipa din mers, norocul lui ca e aproape imposibil sa iasa mai sifonat decat Valverde.

Ca tot spuneam de cum a iesit Valverde din aceasta situatie, stiti bine ca nu am fost cel mai mare simpatizant al lui, din mai multe motive, iar modul in care a tinut de scaunul de antrenor, oferindu-le liderilor de echipa pozitii asigurate in primul "11", dar si zile libere peste masura este aproape josnic. Nu s-a aflat pentru prima data pe muchie de cutit, dupa incidentul Roma i-a mai fost acordata o sansa, dupa incidentul Liverpool, inca o sansa, desi acela trebuia sa fie ultimul sau meci pe banca blaugrana (fanii ii cereau demisia, lumea radea de rusinea eliminarii), dar jucatorii au stat de partea lui si i-au luat apararea, ei bine, abia acum, in al doisprezecelea ceas, Ernesto a fost inlaturat de la echipa. Toate aceste momente, in care a avut sansa de a demisiona si de a pleca cu capul sus, fara a privi inapoi, dar el a ales sa nu o faca, reprezinta inca o dovada a lipsei lui de personalitate si putere de decize. Ernesto, sa stii ca ulciorul nu merge de multe ori la apa. Cat despre jucatori, la cat de mult l-au aparat ai fi zis ca cine stie ce cadouri le face Valverde in fiecare an de ziua lor. Realitatea esta alta, la fel ca si Valverde, liderii, jucatorii importanti se multumeau, evident, cu tratamentul preferential, cu locul de titular asigurat si cu banii in buzunar. Acum, confortul lor se va clatina si va fi in sfarsit sansa tinerilor sa puna presiune pe ei si sa ii faca sa inteleaga ca nimeni, dar absolut niciun jucator, nu este mai presus decat clubul.