Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Superliga Europei Si Unde Incepe "Moneyball"


sursa: https://www.agonasport.com/

In mai putin de o saptamana incepe sezonul 2019-2020 al UEFA Champions League, cea mai importanta competitie inter-cluburi din Europa. Insa asta se poate schimba in urmatorii ani, căci in ultimul timp crearea unei Superligi a Europei pare a deveni din ce in ce mai aproape de realitate. Ce ar presupune aceasta noua competitie?! Formatul de astazi din UCL, cel cu 8 grupe a cate 4 echipe, ar urma sa fie transformat in unul cu 4 grupe a cate 8 echipe, ceea ce ar duce la cresterea numarului de meciuri din grupe cu peste 100 de partide. Pana aici, poate parea o idee buna, insa primele 7 echipe din fiecare grupa se califica automat si in viitoarea editie a Superligii, ramanand astfel doar 4 locuri pentru alte formatii. In prezent, locurile garantate sunt doar ale castigatoarelor UCL, respectiv UEL si a echipelor care termina pe primele pozitii in campionatele de top (fiecare liga are un numar de locuri asigurate diferit, in functie de coeficientul ligii respective). Problema in acest sistem este ca ligile interne, precum La Liga, Bundesliga sau Premier League isi vor pierde importanta, pentru ca nu vor mai fi decisive in calificarea echipelor in Superliga. In concluzie, marile echipe vor folosi jucatorii mari, starurile, doar in Superliga, calitatea competitilor interne scazand drastic. Asa cum spuneam si mai sus, cu acest nou format, cu 4 grupe a cate 8 echipe, numarul meciurilor va creste de la 96 de meciuri in grupe, la 224 de partide, asadar o supraincarcare a calendarului fotbalistic, despre care am spus acum ceva timp ca este si asa foarte aglomerat. Aceste schimbari avantajeaza UEFA, dar si marile cluburi, cele participante in aceasta liga selecta, ele urmand a primi mult mai multi bani de pe bilete, avand mai multe meciuri de vandut, dar si din drepturile TV.

Pe langa campionatele interne care ar fi complet ruinate de aceasta modificare, nici cluburile mici nu ar fi prea incantate de formarea unei Superligi, pentru ca s-ar crea o si mai mare discrepanta intre ele si marile echipe, care ar urma sa aiba o forta financiara de neegalat. Problema dezechilibrului intre echipele din campionatele puternice si cele din restul Europei a fost ridicata recent de Edwin van der Sar, presedintele lui Ajax, semifinalista anul trecut in UCL, si care a trebuit sa parcurga 2 tururi preliminare pentru a ajunge si anul acesta in grupe. Deci, ca sa dau un exemplu concret, daca o echipa precum Leicester castiga titlul in Anglia, asa cum a mai facut-o recent, ea nu se mai califica direct in UCL, sau Superliga, asa cum ar urma sa se numeasca, ci intai va trebui sa joace in Europa League si sa ajunga in semifinale, pentru ca in sezonul viitor sa se poata bate cu "the big guys".

Acum cred ca intelegeti ce efecte negative ar putea avea o astfel de competitie asupra ligilor interne, care, apropo, ar trebui sa isi mute meciurile in timpul saptamanii, pentru ca meciurile din Superliga sa se joace in week-end si sa faca rating mai mare, eu nu cred ca este realizabil acest plan. Sigur, majoritatea echipelor mari sunt de acord cu o astfel de idee: expunere mai mare, meciuri care mai de care si intr-un final, bani mai multi, insa echipele mici si medii, impreuna cu federatiile interne se opun drastic unei astfel de modificari, care ar scumpi si preturile la compania de cablu, doar asa, ca sa mai dau un motiv pentru care o Superliga a Europei ar ruina complet acest joc. Si asa avem din ce in ce mai multe meciuri, iar distanta dintre echipele din Vest si cele din Est este enorma, asa ca o idee mult mai probabila este introducerea unei a treia competitii europene, cum era Cupa Cupelor, pe vremuri, cunoscuta momentan ca Europa League 2, dar sunt sigur ca nu acesta va fi numele real al comptitiei UEFA pe care am putea-o urmari din 2021, sper eu, cu mai multe reprezentante din tara noastra la linia de start.

Pana atunci, ramanem la UCL si UEL, care incep saptamana viitoare, iar eu voi fi pregatit sa analizez, ca de fiecare data, cele mai importante meciuri, din fotbalul pe care il iubim cu totii.