Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

5 Curiozitati din Fotbal Explicate


sursa: https://pixabay.com/

1. De Ce Dureaza Meciurile 90 De Minute

Cu totii stim ca meciurile profesioniste de fotbal dureaza 90 de minute, fiecare repriza cate 45 de minute, dar de unde si pana unde s-a hotarat ca toate partidele sa aiba aceasta durata. Ei bine, pana in 1866 echipele trebuiau sa se puna de acord cu privire la durata partidei. In 1866, Londra a infruntat-o pe Sheffield, iar cele doua echipe au stabilit ca un meci de 90 de minute ar fi cel mai potrivit. Tuturor, inclusiv jucatorilor si spectatorilor, li s-a parut cea mai buna decizie, asa ca meciurile de 90 de minute au devenit din ce in ce mai dese, pana in 1897, atunci cand a devenit o regula propriu-zisa. Totusi, in ultimii ani se pune tot mai des problema schimbarii acestui standard de 90 de minute, in partide de 60. Un studiu din 2017 arata ca timpul efectiv de joc al unui meci este de aproximativ 60 de minute, luand in considerare toate intreruperile ( faulturi, accidentari, schimbari etc.). Aceasta propunere a IFAB ar presupune eliminarea prelungirilor, arbitrul oprindu-si cronometrul la fiecare intrerupere, asigurand astfel 60 de minute de joc continuu si desigur impartirea celor doua reprize in cate 30 de minute. Daca se va implementa aceasta schimbare, ramane de vazut.

2. De Ce Sunt Cartonasele Rosii Si Galbene

Pana la aparitia cartonaselor, arbitrii sanctionau jucatorii doar cu vocea, iar eliminarile si sanctiunile erau de multe ori neclare, creandu-se neintelegeri, asa cum a fost si in cazul fratilor Charlton, care au aflat din ziar ca fusesera avertizati de arbitru. Astfel ca, presedintele Comitetului de Arbitrii, Ken Aston trebuia sa vina cu o idee care sa faca deciziile arbitrului mai vizibile si mai usor de inteles, inclusiv de catre spectatori. Oprit la un semafor, acesta si-a dat seama de puterea vizuala a culorilor si a decis implementarea cartonaselor cu aceleasi culori ca la semafor: rosu, esti afara, galben, avertisment, verde, nevoia de a interveni echipa medicala. In 2004, catonasul verde a fost eliminat, astazi arbitrul atragand atentia echipelor medicale cu un gest din mana.

3. De Ce Au Echipele Germane Numere In Numele Lor

Exemple sunt destule: FC Schalke 04, BV 09 Borussia Dortmund, 1.FSV Mainz 05, 1.FC Koln, 1.FC Kaiserslautern, iar acestea pot continua. Aceste echipe se impart in doua categorii, cele cu numere la inceputul numelui echipei si cele cu numerele la final sau integrate in nume. Pentru a doua categorie, explicatia este simpla: ele reprezinta anul in care echipa a fost infiintata. Spre exemplu, Schalke 04 a fost infiintata in anul 1904, pe cand Borussia in anul 1909. In schimb, cifrele care preceda numele echipelor au o alta semnificatie. Acestea simbolizeaza faptul ca au fost primele echipe de fotbal formate in orasul respectiv: 1.FSV Mainz a fost prima echipa din Mainz, 1.FC Koln a fost prima in Koln, si tot asa. Desi nu sunt multe formatii care sa aiba ca prima cifra doiul, cluburile principale aleg sa pastreze aceasta notatie care adauga un plus de istorie si stima in randul jucatorilor si al suporterilor. Deci daca luam clubul Mainz ca reper, doar din numele acestuia aflam ca a fost prima echipa din Mainz si a fost fondata in anul 1905.

4. De Ce Sunt Schimbate Jumatatile La Pauza Meciului

Fiind una dintre regulile de baza ale fotbalului si facand parte din a saptea lege a FIFA, regula cu privire la schimbarea partilor dupa pauza are un scop bine definit: pastrarea echilibrului in teren. In primul rand, trebuie inteles ca aceste reguli nu se aplica doar la nivel profesionist, ci si amatorilor. La nivel amator, majoritatea suprafetelor de joc sunt prost intretinute, avand unele parti ale gazonului deteriorate. Astfel, aceasta regula se asigura ca ambele echipe experimenteaza jumatatea mai proasta de teren. Uneori, astfel de situatii se regasesc si la nivel profesionist. In al doilea rand, vremea poate influenta si ea jocul: vantul, soarele si chiar umiditatea gazonului pot afecta rezultatul unui meci, tocmai de aceea se schimba jumatatile la pauza. Fotbalul nu este singurul sport in care se aplica aceasta regula, rugbyul, tenisul, fotbalul american, pana si baschetul si handbalul, sporturi de interior, respecta aceasta regula.

5. De Ce Au Unele Echipe Stele In Sigla Lor

Un detaliu care poate parea neinsemnat la prima vedere, acele stele pe care le vedem pe stemele echipelor de fotbal au, totusi, un rol aparte si semnifica diverse lucruri, in functie de tara in care joaca echipa respectiva. In Italia, spre exemplu, Juventus si-a adaugat o stea in 1958 pentru a celebra 10 titluri castigate. De atunci, si celelalte echipe au preluat exemplul torinezilor, o stea simbolizand astfel 10 titluri de campioana. Regulile sunt asemanatoare si in Germania, unde pentru 3 titluri se adauga o stea, pentru 5 titluri, doua stele, la 10 titluri, trei stele, iar pentru 20 de titluri, patru astfel de stele ( Bayern are 4 stele pentru cele 28 de titluri castigate, pe cand Dortmund are 2 stele, echivalemtul a opt trofee). In celelalte campionate de top nu exista o regula clara, unele isi adauga stele pentru a evidentia faptul ca au castigat UCL: Nottingham Forest are 2 stele pentru cele doua UCL-uri, la fel si Marseille, din Franta, pentru UCL-ul din 1993. Saint-Etienne, o alta echipa din Franta, nu are steaua din sigla ca semn al triumfului in UCL, ci pentru a simboliza castigarea a 10 titluri in Franta.

Regulile sunt ceva mai clare la nivel de echipe nationale: o stea reprezinta un Campionat Mondial castigat.