Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Povestea Romaniei la Cupa Mondiala din 1930


sursa: https://www.ziaruldesport.ro/

Pe vremea cand fotbalul nu era nici pe departe sportul din zilele noastre, in care se pompeaza sute de milioane de Euro, iar lumea inca nu cunoscuse forta distrugatoare a armelor nucleare, Romania se putea mandri cu talentul natal.

In prezent, am ajuns sa traim mai mult din bucuriile trecutului, insa parca prea putin din amintirea Cupei Mondiale din 1930, prima editie, la care, ce sa vezi, a participat si tara noastra.

Astazi, va invit sa faceti cunostinta cu lotul nationalei Romaniei de atunci, cu o alta dimensiune a sportului-rege, dar si cu primul Campionat Mondial din istorie.

Asa cum am spus si in articolele despre Istoria Fotbalului, acest sport fusese de mult inventat, insa pana in 1930, singura competitie internationala de fotbal era cea de la Jocurile Olimpice, dar acolo participau doar amatori. Presedintele FIFA din acea perioada, Jules Rimet, a fost unul dintre primii oameni care a avut o perspectiva globala asupra fotbalului, creand astfel Cupa Mondiala, la 6 ani de la prima editie a Jocurilor Olimpice. FIFA era, inca, un for de conducere relativ nou, asa ca toate tarile afiliate au fost invitate la acest turneu, fara sa se puna problema unor calificari, asa cum se intampla in ziua de azi. In total, 5 tari au candidat la organizarea competitiei: Suedia, Olanda, Uruguay, Italia si Spania, sudamericanii fiind cei care au fost alesi, si datorita faptului ca Uruguay era una dintre fortele dominante la acea vreme.

Majoritatea echipelor din Europa au refuzat invitatia de a participa, căci pe vremea aceea transportul peste ocean era facut cu un vapor, nu cu un avion. In total, doar 4 echipe europene s-au prezentat pe 13 iulie 1930 la startul Cupei Mondiale: Belgia, Romania, Franta si Iugoslavia. Evident ca cele mai prezente au fost formatiile din America de Sud si de Nord: Argentina, Chile, SUA, Peru, Brazilia, Paraguay, Bolivia si Uruguay. Singura echipa africana afiliata la FIFA, Egipt, a refuzat si ea invitatia.

Despre calatoria Romaniei pana in Uruguay, acum: Membri echipei nationale s-au urcat in trenul spre Genova pe 16 iunie, asadar cu aproape o luna inaintea primului meci de la Campionatul Mondial. Drumul a durat doua nopti, pe care cativa dintre protagonisti le-au descris ca fiind "doua zile de cosmar, banci tari in tren, oase frante". Impreuna cu belgienii si francezii, romanii au plecat inspre Uruguay pe 19 iunie. Vaporul a ancorat in Montevideo pe 3 iulie, iar in tot acest timp petrecut pe mare, echipele s-au antrenat, cu randul, pe punte.

Romania a fost in grupa cu Peru si gazda Uruguay, urmand a se califica doar prima clasata din fiecare grupa. Desi echipa noastra a invins Peru cu 3-1 in prima partida, o saptamana mai tarziu tricolorii au fost spulberati de Uruguay cu 4-0. Tara gazda avea sa se incoroneze prima campioana mondiala in fata a 80.000 de spectatori prezenti pe Estadio Centenario, dupa un 4-2 impotriva Argentinei.

Pentru cei interesati sa isi testeze cunostintele fotbalistice, iata cateva nume din lotul Romaniei de la CM 1930: Elemer Kocsis, Rudolf Steiner, Iosif Czako, Stefan Barbu, Samuel Zauber s.a.

Fotbalul romanesc era inca in dezvoltare la acea vreme, campionatul intern( Divizia A, cum a fost numit pana in 2006) s-a fondat in 1909, asadar cea mai mare greseala pe care am putea face-o este sa comparam jucatorii de atunci, cu cei de acum. E ca si cum ai compara mere cu pere. Eu sunt de parere ca fotbalul a devenit mult mai solicitant din punct de vedere fizic, mult mai tacticizat, deci in consecinta, mai dificil de jucat. Insa, asa cum am spus si mai sus, existau destule impedimente in viata unui fotbalist si atunci: transportul, salariile, conditiile de antrenament, aparatura folosita etc.

Putine elemente de la acel turneu raman intacte si in ziua de zi, fotbalul este intr-o continua schimbare, iar cei ce nu tin pasul cu evolutia, risca sa fie dati la o parte. Astazi, Romania se chinuie din greu sa mai ajunga la Mondial, căci cei nascuti dupa 1998 nu stiu ce inseamna sa iti sustii neamul pe scena cea mai de sus a fotbalului. Un singur lucru ramane, totusi, neschimbat dupa atata timp: dragostea romanilor pentru fotbal, dar mai ales pentru fotbalul adevarat.