Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Un Tur pe Emirates Stadium


Londra este unul dintre acele orase cu totul aparte, pastrand in acelasi timp atmosfera secolelor trecute, dar tinand si pasul cu evolutia moderna. Acest aspect se transpune fara probleme si in domeniul fotbalului, aceasta capitala europeana avand nu mai putin de 22 de stadioane in componenta sa si a regiunilor vecine. Evident ca, in foarte putinul timp pe care l-am petrecut in Londra nu am avut cum sa vizitez mai multe stadioane, am ales arena celor de la Arsenal, pentru ca asa cum va spuneam si in articolul precedent, am o oarecare afinitate pentru tunari.

Emirates Stadium si Istoria Sa

Emirates Stadium este unul dintre cele mai mari stadioane din Londra, avand o capacitate de 60,000 de spectatori, fiind al patrulea din acest punct de vedere in toata Anglia. Este o arena relativ noua, fiind inaugurata in 2006. `Pana in acel moment, Arsenal juca partidele de acasa pe legendarul Highbury, insa de la dezastrul Hilsborough de la meciul Liverpool-Nottingham Forrest, atunci cand o intreaga tribuna s-a prabusit, cauzand moartea a 96 de oameni, toate echipele din Anglia au inceput sa restrictioneze accesul atator oameni, pentru a evita supra-capacitarea. Unele echipe au renovat stadioanele deja existente, dar Arsenal nu a primit avizul pentru extinderea arenei Highbury. Constructia a inceput in 2004 si s-a terminat in 2006, asa cum spuneam anterior, intregul proces costand peste 400 de milioane de Euro.

Spre deosebire de Franta si Germania, acolo unde echipele aproape ca nu platesc nimic pentru constructia si intretinerea propriilor arene, Arsenal nu a primit nicio finantare din partea guvernului englez, asa ca a trebuit sa autofianteze proiectul prin vanzarea unor jucatori precum Anelka, Overmars sau Petit. In plus, echipa londoneza a inceput sa caute sponsori noi atat pentru echipa, dar si pentru stadion. Pana la urma, Emirates a cumparat drepturile de nume ale arenei, devenind unul dintre cei mai importanti sponsori ai tunarilor. In 2012, contractul pentru numele stadionului a fost prelungit pana in 2028.

Turul propriu-zis

Dupa cum stiti si din articolele precedente, am vizitat destule stadioane pana acum, dar parca niciunul nu a avut acea energie, asemanatoare cu cea din timpul partidelor, desi tribunele erau goale. Asa ceva experimentezi cand pasesti pe tunelul jucatorilor spre bancile tehnice ale lui Emirates Stadium si sunt sigur ca acesta nu este singurul stadion din Anglia care iti poate transmite astfel de emotii, căci pentru englezi, fotbalul este mai mult decat un sport, este un mod de viata. Turul include si un ghid audio, relatat de mai multe legende ale clubului, printre care si Lee Dixon. In principiu este cam acelasi tur pe care il primesti mai pe la toate stadioanele, cu exceptia ca la Arsenal am putut vedea si biroul managerului, in speta Unai Emery, dar cred ca asa sta treaba pe la toate stadioanele din Anglia, pentru ca la ei antrenorii sunt si manageri, in acelasi timp. De asemenea, centrul de recuperare din cadrul vestiarului gazdelor mi s-a parut unul extrem de bine pus la punct, modern si bine intretinut.

Desi Arsenal nu mai este la nivelul din anii trecuti, jucand in Europa League, acestia raman o echipa de traditie in Anglia, iar suporterii vin in numar mare la stadion. Tocmai de aceea, in anul 2009, la o initiativa condusa de Ivan Gazidis, a inceput "Arsenalizarea" arenei. Astfel, au fost adugate mici retusuri, detalii de finete care sa le redea spiritul Highbury inapoi fanilor. In primul rand, unele scaune, de culoare alba, nu rosie, ca a celorlalte de pe stadion, au fost aranjate in forma unui tun, simbolul de pe stema echipei. In al doilea rand, in afara arenei, au fost inaugurate diverse statui ale unor legende londoneze, iar pe fatada stadionului, probabil cea mai semnificativa schimbare, au fost realizate 8 picturi murale gigantice, fiecare dintre ele prezentand patru mari jucatori din istoria clubului.

E de prisos, probabil, sa va mai zic cat de usor se poate ajunge la stadion, cu metroul, Emirates Stadium avand propria statie, numita simplu: Arsenal.

Viitorul lui Arsenal

V-am mai spus ca Premier League nu este campionatul meu preferat, insa ce se intampla acolo e de neimaginat, inca, in estul Europei. Din pacate pentru noi, ne aflam intr-un cerc vicios: ei intra in grupele competitiilor europene, fac performanta, vand jucatori, fac profit si tot asa. Noi...

Cu toate acestea, Arsenal pare sa nu se regaseasca, iar pentru mine Unai Emery nu este un antrenor de valoarea lui Arsenal, insa cine stie, poate va invata ceva din greselile lui Wenger si va pleca atunci cand, inevitabil, suporterii ii vor cere demisia.