Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Finalul Asteptat, Intr-o Finala Neasteptata


sursa: https://www.youtube.com/watch?v=evyno2kahOc

Spun "finalul asteptat", pentru ca Liverpool a fost cea mai buna echipa din acest sezon de UCL, a fost castigatoarea meritorie, desi jocul de aseara a fost unul dintre cele mai pragmatice pe care le-am vazut in aceasta editie de Champions League, si chiar daca intr-o finala balanta tinde sa egaleze cele doua echipe, din punct de vedere valoric, Tottenham nu a aratat niciun minut, in meciul de ieri, ca merita sa fie incoronata campioana. Cu siguranta ca altfel ar fi decurs jocul daca Liverpool nu obtinea acel penalty din primul minut al meciului, transformat de Salah. A fost cel mai prost mod de a incepe un meci, din perspectiva echipei lui Pochettino, si un avantaj urias pentru Liverpool. Chiar daca nu sunt un mare adept al statisticilor, pentru ca am impresia ca nu pot reflecta tot ce se intampla pe teren, cifrele de aseara vorbesc de la sine: Liverpool-35% posesie si doar 3 suturi pe poarta. Totusi, nu putem spune ca echipa lui Klopp a fost dominata copios de adversari, care efectiv s-au urcat peste ei, dar au avut nu stiu ce ghinion. Nu, Spurs a avut mingea, numai pentru ca Liverpool le-a cedat-o deliberat, insa londonezii, efectiv, nu au stiut ce sa faca cu ea. Abordarea lui Mauricio Pochettino mi s-a parut si ea putin cam tematoare, prea pragmatica, in conditiile in care echipa sa era condusa, si nici nu dadea semne ca ar putea reveni in meci.

Fara niciun pic de lipsa de respect fata de Tottenham, cred ca altfel ar fi aratat o finala Ajax-Liverpool, cele mai bune doua echipe ale editiei 2018-2019, iar Ajax ar fi stiut, cu siguranta, ce sa faca cu mingea, pana la urma acesta a fost atuul olandezilor, de cand lumea si Pamantul. Nu pot sa nu remarc si sa apreciez, totusi, munca lui Pochettino la Tottenham, nu doar cea din acest sezon, ci de cand a venit el in capitala Marii Britanii, in 2014, la a treia echipa din oras, la acea vreme. Intre timp, Spurs s-a transformat dintr-o echipa care lupta pentru un loc in cupele europene, intr-o pretendenta la trofeul UCL, in acest sezon, si toate acestea, fara niciun transfer in vara trecuta.

Cat despre Liverpool, si aici putem vorbi de o metamorfoza de la instalarea lui Jurgen Klopp pe banca tehnica a cormoranilor, o transformare pe care am analizat-o mai in detaliu in acest articol. Antrenorul german nu a mai permis aceeasi naivitate din partea fotbalistilor sai, pe care am vazut-o in finala de anul trecut, in care Liverpool a fost spulberata de Real Madrid, la Kiev. In finala de aseara nu cred ca as gresi daca as spune ca Klopp a sacrificat spectacolul pe care il vedem in general la meciurile lui Liverpool, in detrimentul rezultatului. Dupa 6 finale majore pierdute, atat cu Liverpool, cat si cu Dortmund, Klopp a inteles ca stilul echipelor sale, atat de efervescente, nu poate fi utilizat intr-o finala, pentru ca nu exista marja de eroare. Sincer, dupa ce am vazut in semifinale, era aproape imposibil sa avem parte de acelasi spectacol. Ca sa inchei cu subiectul Jurgen Klopp si Liverpool, va fi foarte greu pentru cormorani sa mai repete performanta din acest sezon, cel putin in UCL, pentru ca se stie foarte bine ca dorinta fanilor lui Liverpool este de a castiga titlul in Anglia. Totusi, deocamdata, Klopp are la dispozitie cea mai capabila echipa la nivel mondial, si sa nu uitam, ca si la inceputul acestui sezon, principalul obiectiv al cormoranilor era tot Premier League.

Vom vedea ceva schimbari importante in aceasta vara, atat la nivelul jucatorilor, cat si la cel al bancilor tehnice, dar cel mai important, celelalte campionate de top ale Europei vor trebui sa se regrupeze si sa isi regandeasca strategia, pentru ca, de ieri-seara, sceptrul puterii in fotbalul european a fost predat englezilor.