Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Istoria Fotbalului (2)


sursa: http://www.unz.com/

Asa cum am promis si in primul articol din aceasta serie, astazi voi discuta despre aparitia primelor echipe de fotbal din lume, a primelor competitii, dar si despre prima Cupa Mondiala, cea din 1930, la care a participat si nationala Romaniei. Inainte de a intra in subiect, prima parte este aici.

Echipele de fotbal au existat inca din secolul al XV-lea, dar neorganizate si fara statut oficial, asa ca este destul de greu de stabilit care a fost primul club profesionist din lume. insa cei mai multi specialisti considera fondarea echipei din Sheffield, din 1855, ca fiind prima etapa in crearea unui sport profesionist. Pe atunci, aceste formatii erau alcatuite mai ales din fosti studentii ale unor scoli, dar odata cu industrializarea, echipele formate din muncitori s-au inmultit considerabil, devenind majoritare. Urmatorul pas important in dezvoltarea fotbalului la nivel de echipe de club a fost decizia anumitor cluburi de a oferi bani altor echipe pentru a le cumpara cei mai buni jucatori, astfel aparand posibilitatea de a transfera jucatori, chiar daca nu aprtineau de echipa de fotbal a fabricii respective.

In final, prin anii 1880, in Anglia, au inceput sa fie vandute bilete la meciuri, pentru ca apoi in 1885, fotbalul profesionist sa fie legalizat si recunoscut oficial. Pentru o lunga perioada de timp, fotbalul a fost un fenomen britanic, dar incetul cu incetul, sportul a fost raspandit in toata Europa.

E foarte posibil ca multi dintre voi sa stiti deja care este cea mai veche competitie de fotbal, si anume FA Cup, adica Cupa Angliei din prezent, un turneu care isi pastreaza si in ziua de azi un loc important in inimile suporterilor englezi, si nu numai, spritul de lupta si sacrificiul depus de jucatori fiind admirabile. Pe langa FA Cup, britanici au mai stabilit o premiera la sfasitul secolului al XIX-lea: primul meci dintre doua echipe nationale. Anglia si Scotia s-au infruntat intr-o partida din 1872, meci care a fost urmarit de peste 4000 de spectatori. Continuand discutia despre echipele nationale, primul turneu international a avut loc in 1883 si a avut 4 echipe participante: Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda.

Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) a fost fondata in 1904, printr-un act semnat de catre reprezentantii Frantei, Belgiei, Spaniei, Olandei, Suediei, Danemarcei si Elvetiei. Asa cum se poate observa, initial, nationalele britanice nu s-au alaturat FIFA, căci ei inventasera jocul si nu considerau ca ar trebui sa se subordoneze unei asociatii. Cu toate acestea, ele au intrat in Federatie, un an mai tarziu, fara a participa la un Campionat Mondial pana in 1950.

Ca tot vorbeam despre Cupa Mondiala, ei bine, prima editie a acesteia a avut loc in 1930 si au participat, in total, 13 echipe, majoritatea din America de Sud, turneul fiind gazduit de Uruguay, care a si castigat acea editie. Dupa cum am spus si mai sus, Romania a luat parte la acest turneu, jucand intr-o grupa cu Uruguay si Peru. In afara de Romania, doar Franta, Iugoslavia si Belgia au reprezentat Europa la Cupa Mondiala 1930.

In tara noastra, prima competitie interna, Divizia A, asa cum a fost cunoscuta ea pana in 2006, a luat nastere in 1909. Procesul a fost oarecum ciudat si invers demersurilor normale. Intai, s-a dorit crearea unei intreceri la nivel national, desi tara noastra nu dispunea de un for de conducere. Astfel, competitia a fost amanata cateva luni, pana la infiintarea FRF, din octombrie 1909. Din sezonul 2006-2007, Divizia A si-a schimbat numele in Liga 1, iar din sezonul 2015-2016, campionatul intern a preluat sistemul belgian, cu play-off si play-out.

Cu toate ca suntem la al doilea articol, inca mai sunt destule informatii pentru un final de "trilogie", in care voi prezenta aparitia fotbalului in afara Europei, a Ligii Campionilor si transformarea fotbalului in cel mai urmarit sport din lume.