Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Un Tur pe Santiago Bernabeu


sursa: https://www.youbioit.com/en/

Acum ceva timp am publicat un articol referitor la experienta mea pe Wanda Metropolitano, arena celor de la Atletico, la finalul careia am promis ca va urma un articol similar despre Santiago Bernabeu, inca principala atractie a Madridului din punct de vedere sportiv. Asadar, astazi vorbim despre turul stadionului lui Real Madrid.

Pentru inceput, este important sa intelegem ca arena Los Blancos nu este nici pe departe la fel de moderna precum Metropolitano, ba dimpotriva. Aceasta apartine Realului de 71 de ani, suferind de-a lungul timpului 4 renovari, inca una fiind anuntata pentru urmatorii ani, stadionul urmad sa aiba un mall in interior si un ecran de 360° pe dinafara. Revenim totusi in prezent, unde arena inca arata fabulos. La fel ca in cazul rivalei din capitala Spaniei, Bernabeu are o statie de metrou proprie, care ii poarta numele si care este la mai putin de 50 de metrii de stadion.

O mare diferenta dintre Wanda Metropolitano si Santiago Bernabeu, pe care o poti observa din prima, este muzeul celor doua echipe. Asa cum am spus si in primul articol din aceasta serie, muzeul lui Atletico este practic inexistent, pe cand cei de la Real se madresc cu tot ce pot. Fac orice element nesimnificativ din istoria clubului sa conteze, precum istoria stemei, a imnului sau a tricourilor purtate de jucatori. Pe langa lucrurile mai putin importante, clubul chiar are cu ce se lauda: 13 trofee UCL, diferite trofee individuale ale unor foste legende ale clubului: Baloane de Aur, Trofee Zamora etc. Tot legat de muzeu, acesta este oarecum interactiv, poti selecta sa vezi toate echipele Reaului de-a lungul istoriei, cu pozele de grup aferente, acolo unde l-am remarcat si pe Hagi, toti antrenorii, dar si toti presedintii, de la Julian Palacios, pana la Florentino Perez.

Acum, despre arena in sine. Cu o capacitate de 81,044 de locuri, Santiago Bernabeu este inca unul dintre cele mai incapatore stadioane din Europa, iar in urma renovarii, va fi si unul dintre cele mai moderne. Spre deosebire de Wanda Metropolitano, scaunele obisnuite, adica nu cele din zonele VIP, sunt din plastic, nu din piele. Cu toate acestea, presupun ca un bilet la un meci al Realului din La Liga este mai scump decat unul de-al echipei lui Simeone, din aceeasi competitie.

Pentru mine, stadioanele sunt mai mult decat niste simple arene pe care se joaca meciurile, poate de aceea am si facut un top al celor mai frumoase dintre ele, sunt "casele" formatiilor, iar in unele cazuri sunt chiar sinonime cu acestea. In momentul in care te plimbi printre scaune pe Bernabeu, dar mai ales cand iesi pe tunelul jucatorilor si te afli la acelasi nivel cu gazonul, simti o emotie speciala, o incarcatura istorica, căci Estadio Santiago Bernabeu este una dintre acele arene sinonime cu echipa sa.

E putin trist cand iti dai seama ca in tari precum Spania, Italia, Germania sau Anglia, fotbalul, si sportul in general, este mult mai dezvoltat, mult mai apreciat, deoarece s-a investit si inca se investeste enorm in infrastructura. E greu de acceptat faptul ca unii oameni pot merge saptamanal la un meci din La Liga sau din Premier League, pe cand in Romania optiunile sunt limitate. Am adus discutia in aceasta zona, pentru ca in seara aceasta nationala Romaniei joaca prima partida din preliminariile Euro 2020, si ar fi tare urat sa nu participam la un turneu gazduit chiar de noi!

In concluzie, stadionul ar trebui sa se afle pe lista oricarui turist care viziteaza Madridul, inclusiv pe aceea a celora care nu urmaresc neaparat fotbalul. Arhitectura si muzeul sunt destule pentru un tur reusit.

Experienta mea pe Santiago Bernabeu: 10/10