Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Istoria Fotbalului (1)


sursa: https://www.fourfourtwo.com/

Fotbalul, in forma sa actuala, a luat nastere in secolul al XIX-lea in Anglia, acolo unde a aparut si prima federatie de fotbal din lume. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei au exitat numeroase jocuri care implicau lovirea unei mingi cu piciorul, unele dintre ele influentand in mod direct aparitia jocului din zilele noastre.

Unul dintre aceste jocuri se numeste Cuju, si provine din zona Chinei. Acest joc consta in lovirea unei mingi cu piciorul, cu scopul de a o introduce in poarta adversa, totul pe suprafata unui patrat. Sursele vorbesc despre secolele II si III i.Hr. ca fiind perioada in care acest joc a luat amploare in China. Se pare ca fotbalul ar fi fost adus de catre soldatii Imperiului Roman in Anglia, acestia obisnuind sa se antreneze cu mingi de fotbal.

Totusi, cea mai acceptata varianta a originii fotbalului, asa cum il stim noi, varianta de pe site-ul FIFA, este ca fotbalul a aparut in Anglia in secolul al XII-lea si, inital, era foarte asemanator cu rugbyul, in sensul ca fotbalul era mult mai dur fata de cum este in prezent, dar mai ales pentru ca, mingea putea fi lovita si cu pumnul, drept pasa. Pe atunci, fotbalul se juca pe zone mult mai intinse, de cativa mii de metrii. Tot din cauza duritatii jocului, care a dus si la uciderea unor oameni in timpul jocului, fotbalul a fost interzis in Anglia. Cu toate acestea, sportul a reaparut pe strazile Londrei, in secolul al XVII-lea, pentru ca apoi sa fie incercata interzicerea acestuia, din nou. Doar ca de data aceasta era prea tarziu, deoarece fotbalul incepuse sa se joace in scoli. Cele mai celebre scoli care practicau fotbalul erau Rugby si Eton. In Rugby, jucatorii puteau lua mingea in mana, iar sportul se numea "jocul alergarii", acesta fiind considerat stramosul rugbyului. In schimb, la Eton, fotbalul era jucat exclusiv cu piciorul si era numit "jocul driblingului", inceputul dezvoltarii culturii fotbalistice in Anglia.

In 1863, in Londra, a fost infiintata prima federatie de fotbal, stabilindu-se ca mingea putea fi condusa doar cu piciorul. Cu toate acestea, existau unele discrepante intre modul in care se juca fotbalul, englezii "carau" balonul in stilul de rugby, pe cand scotienii adoptau un joc colectiv bazat pe pase, asa cum vedem si in zilele noastre.

La inceput, fotbalul era urmarit in principal de clasa de mijloc, dar sportul s-a dezvoltat repede, unele meciuri avand audienta de pana la 30.000 de spectatori. Jocul a fost raspandit si pe alte continente de catre britancii care calatoreau des. Astfel, fotbalul a luat amploare in America de Sud si India.

Daca va intrebati cum a aparut fotbalul in Romania, ei bine, se pare ca un doctor stomatolog, pe numele sau Iuliu Weiner, intors din Anglia dupa terminarea studiilor ar fi adus cu el inapoi in tara o minge de fotbal si regulile jocului scrise pe o hartie. Toate acestea, in anul 1890. Tot pe atunci, ar fi avut loc si prima partida de fotbal pe teren romanesc. Niste angajati germani si englezi de la fabricile petroliere si textile din tara fiind cei care au aparut in revista "Din lumea sporturilor", care socoteste acest meci drept primul joc oficial de fotbal din Romania.

Multe mai erau de schimbat, regulile nefiind neclare, iar un astfel de proces indelungat merita mai mult de un singur articol, căci totate acestea au dus la formarea sportului din ziua de azi, cel mai iubit si cel mai urmarit, deopotriva, dintre sporturile lumii.

In partea a doua, voi discuta despre formarea primelor echipe de fotbal, a primelor competii, dar mai ales despre prima Cupa Mondiala, asa ca daca nu vreti sa ratati continuarea articolului, va sugerez sa urmariti in continuare Adevaratul Fotbal!