Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Scandalul Din Fotbalul Italian


sursa: https://www.youtube.com/

De-a lungul timpului au existat numeroase scandaluri legate de aranjarea meciurilor in fotbal, atat in ligile inferioare, cat si la cel mai inalt nivel. Dintre toate acestea, unul dintre cele mai socante a fost demascat in 2006 si poarta numele de "Calciopoli", care tradus in engleza ar insemna Footballgate, facand referire la celebrul scandal de coruptie Watergate.

Asadar, astazi voi analiza marele scandal care a cutremurat lumea fotbalului, demascand o intreaga retea care blatuia meciurile din Serie A si care a dus la sanctionarea unor echipe, precum: Juventus, Milan, Lazio sau Fiorentina.

Totul a inceput astfel: politia italiana care investiga compania GEA World, condusa de Alessandro Moggi, fiul lui Luciano Moggi, cel pe care il puteti vedea si in imaginea aleasa pentru acest articol si care era directorul general de la Juventus inaintea acestei anchete, a descoperit niste convorbiri telefonice intre Moggi, Antonio Giraudo si Federatia Italiana de Fotbal, despre aranjarea meciurilor in favoarea lui Juventus, alegand arbitrii favorabili pentru torinezi. Afland acestea, procurorul Federatiei de Fotbal din Italia a atras atentia asupra a patru echipe: Juventus, Milan, Lazio si Fiorentina, cerand diferite pedepse pentru echipele si conducatorii implicati. O alta echipa a mai fost sanctionata, anume Reggina, care a primit doar o amenda, atat pe adresa clubului, cat si pe cea a presedintelui, care a fost interzis din fotbal timp de 2 ani si jumatate. Cazul a fost destul de lung, deoarece sanctiunile pentru Juve au fost categoric mai drastice, "Batrana Doamna" fiind retrogradata in Serie B, de unde avea sa inceapa cu 9 puncte scazute, titlurile din 2005 si 2006, fiindu-i retrase. Titlul din 2005 a ramas "nerevendicat", in timp ce trofeul din 2006 a fost acordat lui Internzionale Milano.

Celelalte echipe, Milan, Lazio si Fiorentina au avut sanctiuni mai mici, ramanand in Serie A, dar cu puncte in minus. Fiorentina a inceput sezonul 2006-2007 cu-15 puncte, Milan cu -8 si Lazio cu -3. Lazio si Fiorentina au fost interzise din fotbalul european in sezonul 2006-2007, UCL si UEL, Italia fiind reprezentata in acel sezon in competitiile continentale de Milan, Roma, Inter si Chievo ( in UCL) si Palermo, Livorno, Parma (in UEL).

Luciano Moggi a fost interzis pe viata din fotbal, in timp ce Antonio Giraudo, celalalt director al bianconerilor a primit o amenda de 20.000 de Euro, a fost interzis din fotbal 5 ani si a primit 3 ani de inchisoare. Toti ceilalti mari conducatori ale cluburilor implicate in aranjarea meciurilor au primit sanctiuni, fie amenzi, interziceri din fotbal sau chiar inchisoare.

Pana in 2015 au continuat sa mai apara detalii cu privire la acest scandal, unii dintre conducatorii cluburilor fiind rejudecati, acuzatiile ramanand neschimbate.

Cazul e oarecum asemanator cu "Dosarul Transferurilor" de la noi din tara, in sensul impactului pe care l-a avut asupra lumii fotbalului prin demascarea acestor acte de coruptie, care pana la urma nu fac cinste celui mai popular sport din lume.

P.S. : Acum ceva timp am fost in Madrid si am vizitat Wanda Metropolitano si Bernabeu, si am fost foarte impresionat de ele. O sa va las un chestionar, cum am mai facut in trecut, in care sa votati daca vreti articole despre experienta mea acolo. Nu sunt genul meu de articole, dar daca se strang multe voturi "pro", o sa iau in considerare si aceasta varianta. Chestionarul: https://linkto.run/p/TQQDX178