Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Francesco Totti Si Loialitatea In Fotbal


sursa: https://www.youtube.com/

De cate ori auzim fraze de genul: "X si-a tradat echipa" sau "Y s-a vandut pentru ca a plecat la rivali"?! Dintr-un punct de vedere, din cel al fanilor, poate fi de inteles aceasta atitudine, dar pana la urma ca jucator de fotbal, trebuie sa dai tot ce ai mai bun, indiferent pentru cine joci. Totusi, anumiti jucatori vad situatia din aceeasi perspectiva ca suporterii, iar unul dintre ei este si Francesco Totti, unul dintre cei mai mari jucatori italieni, care si-a petrecut toata cariera de 25 de ani in tricoul Romei, refuzand in 2004 un transfer la Real Madrid.

Francesco s-a nascut in Roma, iar de la varsta de 12 ani, s-a alaturat echipei de juniori a Romei, avand si posibilitatea de a merge la Lazio, marea rivala din capitala Italiei. A debutat in 1992 in Serie A, la 16 ani, si dupa cateva sezoane reusite, a devenit capitanul capitolinilor, la 22 de ani, stabilind recordul pentru cel mai tanar capitan din istoria Seriei A.

Campionatul l-a castigat o singura data, in sezonul 2000-2001, la finalul caruia Roma a triumfat si in Supercupa Italiei. La inceput, sub comanda lui Zeman, Totti a jucat ca atacant-stanga, intr-un sistem 4-3-3, inscriind in total 25 de goulri, in cele doua stagiuni in care cehul Zeman a pregatit-o pe AS Roma. In vara lui 1999, Fabio Capello a fost instalat pe banca romanilor, schimband sistemul la un 3-4-1-2, in care Totti juca pe pozitia de mijlocas ofensiv, un clasic numar "10". Pana in 2004 a fost folosit in aceasta pozitie, avand mai multa libertate de a fi creativ si de a construi faze pentru cei doi atacanti pe care trebuia sa-i serveasca. Aceste sezoane au reprezentat tranzitia lui Francesco Totti dintr-un tanar cu potential, intr-un star, vanat de echipe mai mari, care pe langa avantajele financiare net superioare, ii ofereau si un mediu propice perfomantei, atat pe plan individual, cat si pe plan colectiv. Asadar, in 2004, Real Madrid l-a ofertat pe Totti. Roma nu avea cum sa se opuna transferului, asa ca totul era la latitudinea jucatorului. In prezent, si nu numai, aproape ca nu exista jucator care sa refuze Real Madrid, este o sansa care apare o data in viata si care te poate transforma intr-o adevarata legenda a acestui sport. Cu toate acestea, Totti a refuzat, asta fiind cauza pentru care el nu a devenit niciodata un Balon De Aur, nu a castigat niciodata Champions League si nici nu a avut sansa sa joace alaturi de jucatori precum Zidane, Roberto Carlos sau Ronaldo Nazairo. Insa, Totti a castigat inima suporterilor Romei si a tuturor fanilor fotbalului. Dragostea sa pentru Roma l-a pastrat in Italia, inclusiv presedintele Realului, Florentino Perez l-a rugat inainte de o partida a Los Blancos, impotriva Romei, sa semneze pe un tricou al albilor, fraza: "Singurul jucator care a refuzat Real Madrid". Dupa aceasta, a venit si cel mai important succes al carierei sale: Cupa Mondiala cu nationala Squadra Azurra, in vara lui 2006. Pe langa aceasta, italianul a mai castigat si doua Cupe ale Italiei, in 2006-2007 si 2007-2008. Anii au trecut peste Totti, continuand sa joace bine, dar odata cu varsta, forma sa fizica a scazut drastic. Nu a mai castigat niciu trofeu major de atunci, retragandu-se in 2017.

Cariera sa nu a fost nicidecum una slaba, dar e clar ca o mutare la Real sau chiar la Chelsea, fiindca se spune ca ar fi avut si o oferta de 140 de milioane de Euro de la londonezi, l-ar fi ajutat sa adauge mai multe trofee in palmaresul sau. Totusi, el va fi mereu amintit ca o dovada de loialitate in fotbal, un sport-afacere pana la urma, Il Gladiatore ramanand si in prezent alaturi de Roma, el ocupand pozitia de director. Intrebat la un moment dat de ce a ramas toata cariera la Roma, Totti a declarat: "Roma e viata mea, pentru totdeauna."