Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Fotbalul In Statele Unite


sursa: https://www.onceametro.com/

Avand a treia populatie din lume si fiind una dintre cele mai mari puteri de pe mapamond, te-ai gandi ca SUA ar trebui sa faca parte din elita fotbalistica, insa, asa cum stim cu totii, nu este asa. Echipa nationala a Statelor Unite ale Americii a ratat calificarea la Mondialul din Rusia si uitandu-ne la campionatul intern, nici viitorul nu suna prea bine.

Asadar, astazi voi analiza motivele pentru care SUA nu face parte din topul echipelor de fotbal masculin.

In primul rand, in Statele Unite, spre deosebire de marea parte a globului, fotbalul nu este la fel de important, fiind al patrulea cel mai urmarit sport, dupa fotbal american, baschet si baseball, pe cand in Europa, si nu numai, fotbalul este "sportul rege". Atitudinea americanilor cu privire la fotbal este total diferita, acesta fiind considerat mai degraba un sport de initiere, cu care sa inceapa copiii care vor sa practice un sport, pentru ca apoi sa avanseze la alte sporturi, precum cele mentiontate mai sus. Ce este extrem de ciudat, este faptul ca echipa feminina de fotbal a Statelor Unite are rezultate mult peste cele ale echipei masculine, castigand 3 din cele 7 Campionate Mondiale si 4 medalii de aur la Jocurile Olimpice, din 6 posibile. Echipa masculina nu este nici pe aproape de aceste rezultate, ajungand in sferturile unui Mondial o singura data in ultimele 8 editii ale acestei competitii, pe langa faptul ca timp de 30 de ani (1954-1986), echipa a ratat prezenta la Mondial.

Un al doilea aspect este nivelul de dificultate al campionatului intern, MLS, care nu are mai nimic de oferit, in afara de jucatori mediocrii si foste vedete, aproape de retragere, vezi cazul Pirlo, David Villa sau Ibrahimovic.

Legile din Statele Unite nu le permit minorilor sa fie platiti de un club profesionist, pana ajung la 18 ani, o varsta la care multi dintre jucatorii din Europa vor fi debutat deja. In istoria recenta a acestei tari, nu prea exista fotbalisti care sa fi jucat bine in campionate de top din Europa, unde nivelul este cel mai ridicat. Singurii care imi vin in minte acum sunt Tim Howard, Clint Dempsey si London Donovan. Din fericire pentru ei, exista speranta ca Pulisic, de la Dortmund va putea reabilita imaginea tarii, cel putin, acesta fiind titular de obicei in echipa germana, aflata acum pe prima pozitie in Bundesliga.

Un ultim motiv pentru care SUA nu este buna la fotbal, un motiv despre care nu am gasit prea multe articole, dar care este destul de evident, este orgoliul americanilor, care nu pot sa urmareasca competitii de fotbal, stiind ca ei nu sunt cei mai buni. La toate sporturile populare din America: baschet, fotbal american si baseball, ei sunt si cei mai buni, atat din punctul de vedere al competitiilor interne, cat si la nivel mondial, iar pana cand nu vor accepta ca fotbalul este dominat de europeni, nici nu se vor imbunatati prea curand.

P.S. : Craciun fericit tuturor celor care citesc acest articol in preajma Craciunului! Acesta sper sa nu fie ultimul articol din anul acesta, dar chiar daca este, multumesc celor care m-au sustinut. Cu siguranta voi continua si in 2019, fiindca am foarte multe idei de articole.