Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Povestea Lui David Villa


sursa: https://www.si.com/

Fara indoiala unul dintre cei mai buni atacanti din generatia sa, David Villa a fost unul dintre cei mai consistenti jucatori, avand o medie de goluri pe meci mai mare decat Ronaldinho sau van Nistelrooy. Ieri, pe 3 decembrie a fost ziua sa de nastere, asa ca acest articol ii este dedicat lui El Guaje, recent transferat in Japonia, la Vissel Kobe.

David Villa si-a inceput cariera profesionista la Sporting Gijon, un club relativ mic din zona Asturiei, fiind initial refuzat de Oviedo, pe motiv ca e prea scund si nu are destul potential. Desi majoritatea tinerilor fotbalisti au nevoie de cateva sezoane pentru a iesi in evidenta, Villa a surprins prin demarcarile sale si intuitia instinctiva, inscriind 20 de goluri in 44 de meciuri, in primul sau sezon, 2001-2002, la doar 20 de ani. Al doilea sezon a fost la fel de bun pentru atacantul spaniol, care a intrat in atentia Zaragozei, care l-a si cumparat pentru doar 3 milioane de Euro, o suma extrem de mica pentru un asa talent. Primul sezon acolo a fost tot pe aceeasi linie, Villa puncatand de 21 de ori in 46 de meciuri. Inca un sezon foarte bun, dar si de data aceasta, echipele mari l-au ignorat. Al doilea sezon, tot la fel de bun, si in sfarsit, Valencia il cumpara pentru 12 milioane de Euro, in vara lui 2005. O alta suma modesta, pentru un jucator atat de consecvent. Abia de cand a inceput sa joace pentru ei, si-au dat seama liliecii din Valencia pe ce perla au pus mana, David Villa surprinzand inca o data prin cele 28 de goluri din primul sezon. Fara indoiala cel mai bun sezon al sau a fost 2008-2009, in care a marcat 31 de goluri in 43 de meciuri, avand cu 5 goluri mai mult de cat Messi, intr-adevar, aflat la inceput de cariera.

In vara lui 2010 a venit mult asteptatul transfer, pentru 40 de milioane de Euro, la Barcelona. Visul devenit realitate pentru atacantul asturian care nu a dezamagit nici in primul sau sezon la Barca, marcand 23 de goluri in 52 de meciuri, tinand cont ca trebuia sa joace alaturi de Messi. Cu echipa catalana a castigat si UCL, dupa ce in vara lui 2010 se incoronase campion Mondial, alaturi de nationala Spaniei. unde a inscris 5 goluri la CM 2010, terminand pe prima pozitie a clasamentului golgheterilor, la egalitate cu Muller si Sneijder.

Din pacate, sezonul 2011-2012 a inceput cu o grava accidentare care l-a facut indisponibil tot anul. Dupa revenirea pe gazon, Villa nu a mai fost acelasi. Inca avea cifre bune, dar pur si simplu nu la fel de bune, inca avea acea explozie de viteza , doar ca nu era la fel de iute. A mai ramas inca un sezon la Barca, pentru ca apoi sa semneze pentru un sezon cu Atletico, alaturi de care a ajuns in finala UCL. Dupa perioada in Madrid, Villa a parasit continentul european, pentru America. La New York City FC a jucat 4 sezoane, in care a marcat un total de 82 de goluri in 130 de meciuri. Asadar, cifre foarte bune, in continuare. Acum cateva zile, Villa a anuntat ca din anul viitor va juca in Japonia, la echipa lui Iniesta, fostul sau coleg de la Barcelona.

Povestea aceasta nu e la fel ca celelalte din serie. Villa nu a fost o dezamagire, ba chiar din potriva, el este cel mai bun marcator din istoria Spaniei, cu 59 de goluri la prima reprezentatativa. Pur si simplu cred ca merita mai multa apreciere din partea oamenilor, care parca l-au uitat sau a uitat ce prestatii avea pe la Mondial, alaturi de generatia de aur a Spaniei. Este destul de clar ca ar fi putut mai mult, daca nu se accidenta exact in varful carierei, dar chiar si asa, David Villa nu a avut niciun sezon slab. Mereu a fost constant, chiar daca nu a avut niciun an fenomenal . El a fost si va ramane unul dintre cei mai mari atacanti din istoria Spaniei, dar si unul dintre cei mai subestimati jucatori ai acestui sport.