Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Avantajele Si Dezavantajele VAR


Odata cu Mondialul din Rusia, sistemul VAR a fost testat la cel mai inalt nivel, iar conform oficialilor de la FIFA, sistemul a functionat de minune. Totusi, ctiticile nu au ezitat sa apara, din diferite parti, sugerand ca sistemul a creat mai multa confuzie, decat claritate, fiind acordate nu mai putin de 29 de penaltiuri, stabilind un nou record, comparativ cu cel precedent, din 1998, cand au fost acordate 17 lovituri de la 11 metri.

Asadar, astazi voi analiza avantajele si dezavantajele sistemului de arbitraj video.

VAR-ul a fost o initiativa a Federatiei Olandeze de Fotbal, aceasta testand sistemul pe parcursul sezonului 2012-2013, in campionatul intern, insa doar in meciurile din play-out. In 2014, IFAB, asociatia care se ocupa cu regulile acestui sport, a acceptat cererea Federatiei Olandeze de a folosi sistemul si in meciurile din Cupa Olandei. Presedintele UEFA de atunci, Sepp Blatter nu era un adept al introducerii sistemului in competitiile majore, dar odata cu inlaturarea sa in 2015 de la sefia forumului european, in urma acuzatiilor de coruptie, succesorul sau, Gianni Infantino a primit cu caldura VAR-ul. Din sezonul 2017-2018, VAR-ul a fost introdus in Bundesliga si Serie A, iar din acest sezon, in La Liga si Ligue 1. Momentan, Premier League si Champions League nu au adoptat arbitrajul video, dar se pare ca o vor face incepand cu sezonul urmator: 2019-2020.

Totusi, momentul in care am putut vedea cu advarat de ce este in stare VAR-ul si daca este util, a fost la Campionatul Mondial din vara, unde fiecare partida a avut parte de asistenta video.

Sistemul a avut succes in 99.3% in situatiile analizate, comparativ cu cele 95 de procente de dinainte de folosirea lui. Acum, avantajele si dezavantajele, prezentate cat de obiectiv posibil:

Avantajele: 1. Jocul a devenit mai curat, in sensul ca jucatorii stiu ca le sunt urmarite toate miscarile, asa ca ezita sa mai simuleze sau sa faulteze un adversar fara minge, pentru ca ca vor fi penalizati.

2. Desi initial se credea ca o decizie inspectata de video-arbitraj va intrerupe dinamica jocului, in medie, o solicitare a VAR-ului dureaza cam 80 de secunde, deci nu se pune problema de asa ceva. 3. Meciurile au devenit mai curate, acesta ar fi si cel mai clar argument, motivul pentru care a fost introdus VAR-ul, pentru a elimina erorile umane care pot aparea, arbitrii neavand reluari in mod normal.

Dezavantajele: 1. Deciziile raman la latitudinea arbitrilor, acestia fiind cei care decid, daca acorda sau nu penalti, spre exemplu. Ofsaidurile, care sunt mult mai obiective, au fost in general, semnalizate corect, dar deciziile subiective precum un fault sau hent, raman subiective.

2. Inconsistenta deciziilor pare a fi o problema, deoarece interpretarea VAR-ului este inca neclara, in anumite meciuri fluierandu-se unele abateri, pe cand in altele, acelasi tip de abateri nu au fost judecate la fel.

Personal, nu eram un mare fan al acestui sistem, atunci cand am auzit ca va fi introdus, dar acum incep sa ii vad folosul. Chiar si asa, mi se pare ca se pierde din frumusetea jocului, din "lasa jocul sa curga", asa cum am zis si la inceput, s-au acordat mai multe penaltiuri ca niciodata. Parca se pierde din frumusetea acelor discutii de dupa meci, acelei incertitudini, cand te gandesti, "daca ar fi dat fault...". Poate asta e doar parerea mea, pana la urma, ce as mai face si eu, daca nu am mai putea discuta despre fotbal. :))