Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Premier League VS La Liga


sursa: https://netivist.org/

Dezbateri cu privire la care este cel mai puternic campionat al lumii au fost si vor mai fi. In functie de perioada la care ne referim, o anumita tara a dominat fotbalul, dar doua dintre ele au fost mereu deasupra celorlalte: Premier League (Anglia) si La Liga (Spania). Fiecare dintre acestea are plusuri si minusuri fata de cealalta, iar astazi le voi analiza pentru a incerca sa stabilesc care dintre cele doua campionate este mai tare.

Primul punct din care pot fi comparate Premier League si La Liga este competivitatea campionatului intern. In Premier, in ultimii 5 ani, au fost patru echipe diferite care au castigat titlul, singura care a castigat de doua ori, in aceasta perioada, a fost Chelsea. De partea celalata, La Liga pare a fi un campionat in doi, fiind dominat de Barcelona si Real. Tot in acelasi segment de timp, 5 ani, Barcelona si Real au castigat patru titluri, singura care "a stricat" planurile granzilor spanioli a fost Atletico Madrid, in sezonul 2013-2014. Daca ne uitam la statisticile totale, observam o diferenta si mai drastica. Real Madrid are 33 de titluri de campioana a Spaniei, Barcelona 25, iar Atletico doar 10. Exista un total de 9 campioane diferite in istoria La Liga, pe cand in Premier League exista 24 de campioane diferite. Pe langa asta, banii de pe urma drepturilor de televizare in Premier League sunt mult mai multi, fiind si mult mai corect impartiti. Diferenta dintre banii pe care ii primesc echipele de top fata de cele din subsolul clasamentului este de 1.5 : 1 , pe cand in La Liga, echipele mai slabe sau nou-promovate nu au, practic, nicio sansa sa concureze cu gigantii, distribuirea banilor fiind de 8 : 1.

Totusi, La Liga are argumentele sale. La nivel continental, campionatul spaniol a dominat ultimele sezoane ale competitiilor europene. In ultimele 8 sezoane ale UCL, 6 au fost castigate de catre cluburi din Spania, in ultimii 5 ani, competitia fiind rezervata exclusiv echipelor iberice. Tot in ultimii 5 ani, La Liga a avut, in total, 40 de reprezentanti in Echipa Anului FIFA, iar Premier League doar 3. Ba chiar in 2012, toata echipa aleasa de FIFA a fost formata doar din jucatori din Campionatul Spaniei.

Din punctul de vedere al popularitatii, Premier League sta mult mai bine decat contracandidata sa. In ultimul sezon, campionatul englez a avut o medie de 38377 de spectatori la un meci, pe cand La Liga a inregistrat o medie de aproximativ 26983 de spectatori, pe stadioanele din Spania. Totusi, niciuna dintre acestea doua nu se afla in fruntea acestui clasament, Bundesliga, campionatul Germaniei avand cea mai mare medie a audientei de pe stadion. In ciuda faptului ca a recuperat in ultimii ani, La Liga sta mai prost si la audientele TV, avand o medie de circa 4,5 milioane de telespectatori, de pe tot globul, la un meci din campionatul intern, pe cand Premier League se poate lauda cu o audienta de 12 milioane de telespectatori.

Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam ca in La Liga au jucat cei mai buni jucatori ai acestei generatii: Leo Messi si Cristiano Ronaldo, plecat intre timp in Serie A, alaturi de fotbalisti precum Neymar, Suarez, Ramos, Griezmann sau Iniesta, jucatori care, impreuna cu stilul clasic de joc din Spania, practicat pana si de echipele mici, au transformat La Liga in cel mai spectaculos campionat din Europa, in care sunt promovati, in primul rand, jucatorii tehnici si agili, Premier bazandu-se mai mult pe forta si rezistenta fotbalistilor.

Asadar, este aproape imposibil de decis care dintre cele doua este mai puternic. Ele se completeaza una pe cealalta. Depinde de ce preferi: daca preferi un campionat mai echilibrat, imprevizibil, in care orice se poate intampla, dar in care in anumite meciuri, spectacolul sa fie sacrificat pentru victoria echipei, atunci uite-te la Premier League, dar daca iti place sa vezi un spectacol fotbalistic, cu echipe care practica un fotbal estetic, dar care se predau usor in fata echipelor de top, alege La Liga.

Tocmai de aceea cred eu ca UCL este cea mai frumoasa competitie, fiindca putem vedea echipe din diferite tari, cu diferite culturi fotbalistice, infruntandu-se pentru a oferi cel mai bun spectacol!

P.S. : Cert e ca nimeni nu a spus vreodata ca Ligue 1 e cel mai bun campionat :))