Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Sir Alex Ferguson: The Last Man Standing


sursa: https://news.sky.com/

Sir Alex Ferguson este unul dintre cei mai titrati antrenori din istorie si, fara indoiala, cel mai mare antrenor din istoria campionatului Angliei.

El si Arsene Wenger sunt cei doi antrenori care au schimbat viziunea englezilor asupra fotbalului, Premier League fiind astazi cel mai echilibrat campionat din Europa. Ei sunt ultimele exemple ale antrenorului-echipa, Alex Ferguson antrenand-o pe United timp de 26 de ani consecutiv, iar Wenger pe Arsenal, 22 de ani. Diferenta este ca Sir Alex Ferguson a stiut cand sa se retraga, in asa fel incat fanii sa-l retina pentru succesele sale, pe cand Arsene Wenger si-a fortat nota, plecand de la Arsenal cu coada intre picioare.

Principala calitate a lui Sir Alex Ferguson a fost capacitatea sa de a se reinventa in functie de jucatorii pe care ii avea la dispozitie, castigand pe banca lui Manchester United, cu diferite generatii de jucatori, un total de 13 campionate ale Angliei si doua UCL-uri. Mentalitatea sa si respectul pe care il impunea chiar si in fata unora dintre cei mai mari jucatori, precum: Beckham, Paul Scholes sau Cristiano Ronaldo, ii facea pe jucatori sa isi dea viata pe teren. Alex Ferguson a fost unul dintre primii "manageri", modelul de antrenor care se ocupa de toate aspectele echipei, incvlusiv de transferuri, model atat de folosit in fotbalul modern. Un adevarat geniu tactician, Ferguson era si un descoperitor de talente extraordinar, el fiind cel care l-a adus pe Ronaldo la Manchester si l-a transformat in superstarul din prezent.

Probabil cea mai buna generatie a lui Sir Alex Ferguson a fost Manchester United 2006-2008, cea care a castigat UEFA Champions League 2007-2008. La inceputul lui 2006, Ferguson a cumparat doi jucatori in perioada de transferuri din ianuarie, Patrice Evra si Nemanja Vidic, care sa o intareasca pe United in aparare. Sezonul 2006-2007 a fost unul de succes, Manchester United castigand Premier League si jucand finala Cupei Angliei. In UCL, englezii au fost infranti de Milan, care avea sa castige finala impotriva lui Liverpool, luandu-si, astfel, revansa pentru meciul de cosmar din 2005. Totusi, Ferguson nu era multumit, asa ca a facut investitii importante in pregatirea sezonului 2006-2007, aducandu-i la echipa pe Hargreaves, Nani, Tevez si Anderson, pentru a forma o echipa aproape perfecta. Inceputul sezonului a fost unul dezastruos, fiind, de altfel, cel mai slab inceput al unei stagiuni sub comanda lui Alex Ferguson. Cu toate acestea, echipa s-a redresat, castigand din nou Premier League si, dupa o asteptare de 9 ani, un nou succes continental, United invingand-o pe Chelsea, la penaltiuri, in finala UCL. United a impresionat pe toata lumea cu flexibilitatea pe care o aratau, de la meci, la meci. Ferguson a folosit doua sisteme diferite de joc, pentru Premier League si UCL. In campionatul englez, scotianul s-a bazat pe tripleta devenita legenadra, Ronaldo-Tevez-Rooney, sustinuti de Giggs pe stanga si de Scholes si Carrick in mijloc. In UCL, Ferguson a abordat un 4-5-1 in majoritatea partidelor impotriva echipelor de calibru, pentru a asigura o stabilitate defenisva mai buna. Contraatacul a fost arma preferata a "diavolilor rosii", avand un atac extrem de rapid si flexibil, Rooney-Ronaldo-Nani.

In 2013, Ferguson si-a anuntat plecarea de la United, dupa 26 de ani petrecuti la carma echipei, dar nu inainte de a mai castiga, inca o data, Premier League. Recent, Sir Alex a fost operat pe creier, revenindu-si rapid, pentru ca pe 22 septembrie sa fie prezent pe Old Trafford. Statuia sa de langa stadionul lui United le aduce aminte tuturor fanilor de mostenirea lasata de Alex Ferguson, care a transformat-o pe Manchester in cea mai valoroasa echipa a lumii.