Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Cruyff Si Filozofia Barcelonei


sursa: http://blog.forcagoa.org

Johan Cruyff este unul dintre cei mai influenti oameni din istoria fotbalului. Atat ca jucator, cat si ca antrenor, Cruyff a ajutat la imbunatatirea fotbalului modern, dar mai ales la crearea Barcelonei moderne. Astazi voi analiza importanta lui Johan Cruyff in istoria echipei catalane.

De trei ori castigator al Balonului De Aur, olandezul a fost numit Jucatorul European al Secolului trecut. De asemenea, a inventat un dribling extrem de folosit in fotbalul contemporan, numit simplu: the Cruyff Turn.

Ca antrenor, a antrenat Ajax intre 1985-1988, implementand cunoscutul sistem 3-4-3/ 4-3-3, pe care Barcelona si Ajax inca le folosesc si in ziua de azi. Dupa ce a evoluat la Barcelona ca jucator, olandezul s-a intors in Spania, de data aceasta la carma echipei catalane, in 1988. Sub comanda sa, Barcelona a avut 6 sezoane fantastice, desi la vremea aceea Cruyff a preluat echipa in criza.

Ce e important sa intelegem, este ca Barcelona nu era o forta a Europei in acea perioada, asa cum este in prezent. Prima Cupa a Campionilor sau UCL, cum este numita astazi, a venit abia in 1992, cand "Dream Team"-ul construit de Cruyff a invins Sampdoria in finala.

Pe langa schimbarile de moment pe care le-a facut Cruyff la Barcelona, acesta va fi amintit drept parintele fotbalului modern, pe care Barcelona, nationala Spaniei, a Olandei si Ajax il practica. Probabil ati auzit de "Tiki-Taka" sau "Fotbal Total", ei bine, aceste stiluri de joc au fost implementate la Barça tocmai de catre acest Cruyff. Toti antrenorii care au urmat, Frank Rijkaard, Txiki Bagiristain si Pep Guardiola au urmat mostenirea lasata de Johan, folosind sistemul 4-3-3.

Pe langa asta, in perioada in care Cruyff o antrena pe FC Barcelona, acesta a cerut schimbarea modului in care sunt selectati jucatorii din La Masia, celebra academie a Barcelonei. Astfel, fotbalisti precum Messi, Xavi, Iniesta, Pique, Busquets sau Sergi Roberto au facut pasul catre prima echipa, acolo unde au avut performante inimaginabile.

Rar ne este dat sa vedem un om precum Johan Cruyff, un geniu al fotbalului, un jucator si antrenor legendar, fara de care Barcelona nu ar fi castigat cele 5 Ligi ale Campionilor. Joan Laporta, fostul presedinte al Barcelonei, a rezumat excelent activitatea si influenta lui Cruyff asupra Barcelonei: " Ca jucator, Johan a transformat fotbalul in arta. Cruyff ni s-a alaturat si a revolutionat totul. Barcelona zilelor noastre a inceput cu el, el este expresia identitatii noastre, el ne-a aratat stilul fotbalului pe care il iubim".

In prezent, stadionul lui Ajax ii poarta numele olandezului, iar viitoarea arena a Barcelonei B, se va numi: Estadi Johan Cruyff.

Desi a murit in 2016, la varsta de 68 de ani, mostenirea sa nu va fi uitata de Barcelona niciodata. Toate succesele pe care le vor obtine, vor fi datorita acestui om. acestei minti sclipitoare. Totusi, in ultima vreme, Barcelona nu a prea mai adus juniori la prima echipa, asa cum se intampla pe vremea lui Guardiola. Noua conducere este o rusine pentru ceea ce inseamna filozofia Barcelonei, iar ultimele sezoane sunt dovada pura ca Barcelona se indeparteaza de stilul lui Cruyff, si ce e cel mai trist, este ca Real Madrid a castigat 4 trofee UCL, din ultimele 5 finale, cu un Messi aflat in cea mai buna forma a sa. Conducerea trebuie sa se gandeasca la viitor, fiindca, usor, dar sigur, toti jucatorii mentionati mai sus, care au venit de la La Masia, se vor retrage, si Barcelona va trebui sa se descurce, urmarind filozofia lui Johan Cruyff...