Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Povestea Lui Bojan Krkic


sursa: https://www.dreamteamfc.com

Odata numit "noul Messi", Bojan a ajuns astazi sa fie un simplu jucator la Stoke City, in a doua liga engleza. Astazi voi analiza, povestea lui Bojan Krkic, care in ciuda asteparilor imense, nu si-a atins niciodata adevaratul potential.

Nascut in Spania, pe data de 28 august 1990, Bojan a fost membru al academiei de fotbal a Barcelonei, celebra La Masia, inca de la varsta de 9 ani. Uimind pe toata lumea, Bojan a parcurs repede toate echipele de juniori ale catalanilor, astfel ajungand sa-si faca debutul in prima echipa, in 2007, la doar 17 ani si 19 zile, devenind cel mai tanar fotbalist care imbraca tricoul primei echipe a Barcelonei, doborand recordul lui Leo Messi. Sezonul sau de debut a fost unul de succes, inscriind 12 goluri in 48 de meciuri jucate in toate competitiile. Problema a fost ca desi sezonul 2007-2008 a fost un succes individual, pe plan colectiv, a reprezentat un dezastru, FC Barcelona terminand doar pe pozitia a treia. Acel sezon a fost si finalul unei ere la catalani, antrenorul Frank Rijkaard fiind demis. Alaturi de olandez, si marele star de atunci, Ronaldinho, a parasit echipa, plecand la Milan. Pep Guardiola a fost instalat ca manager pentru sezonul 2008-2009, iar sansele tanarului Bojan s-au rarit considerabil, spaniolul neintrand in planurile lui Guardiola. Bojan a mai petrecut inca doua sezoane la Barca, pentru ca, in 2011, sa fie transferat la AS Roma, acolo unde fusese proaspat numit in functia de antrenor, Luis Enrique, un fost antrenor al echipei FC Barcelona B, care avea sa antreneze si echipa mare a catalanilor, din 2014 pana in 2017.

La Roma, Bojan a avut, din nou, increderea antrenorului, si a jucat un total de 33 de partide in Serie A, inscriind 7 goluri. Insa, exact ca in 2007, echipa nu a avut un sezon la fel de bun ca el, terminan pe locul 7 in campionat si fiind eliminata in play-offul Europa League. Luis Enrique a fost demis, la fel ca Rijkaard in 2007.

Sezonul urmator, 2012-2013, l-a petrecut ca imprumut la Milan, acolo unde nu a reusit sa se adapteze deloc, marcand doar 3 goluri.

Dupa acel sezon, a urmat un alt imprumut, de data asta, la Ajax. A castigat titlul in Olanda, dar prestatiile acestuia au fost modeste.

In cele din urma, Barcelona l-a lasat sa plece in Anglia, la Stoke City. Premier League s-a dovedit a nu fi campionatul propice pentru spaniol, jucand in primele doua sezoane, un total de 49 de partide in toate competitiile, inscriind doar 12 goluri.

Ultimii doi ani, i-a petrecut ca imprumut, la Mainz, respectiv Alaves, unde a avut cifre dezastruoase,

In prezent, joaca tot la Stoke, dar nu in prima, ci in a doua liga engleza: in Championship.

Acum vine, totusi, intrebarea: cum se poate ca un asa talent sa fie irosit pe nesimtite? In mai 2018, Bojan a acordat un interviu pentru The Guardian, in care a explicat problemele cu care s-a confruntat pe plan personal, afectandu-i cariera: " Sunt multe lucruri pe care oamenii nu le cunosc, cum ar fi ca am avut probleme cu anxietatea, si de aceea nu am luat parte la Euro 2008, cu Spania, desi eu fusesem selectionat. Dar nimeni nu vorbeste despre asta. Fotbalul nu e interesat."

Se pare ca presiunea si comparatiile cu Messi nu i-au facut bine tanarului Bojan, care sa nu uitam, avea doar 17 ani cand a debutat la Barcelona. Tot in acelasi interviu, Bojan vorbeste despre relatia sa cu Guardiola, si faptul ca nu i-a oferit increderea necesara.

Bojan nu este singurul talent din fotbal care a fost irosit. Exista multe alte cazuri de jucatori extrem de talentati, vazuti ca noile vedete mondiale, care nu si-au atins cu adevarat potentialul, din diverse motive. Daca vreti sa vorbesc si despre cazurile altora, votati AICI.