Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

De Ce Este Pele Supraevaluat


sursa: /www.dfb.de/en/news/

Astazi, Pele este considerati de multi unul dintre cei mai buni, daca nu cumva cel mai bun jucator al tuturor timpurilor. Nu ma intelegeti gresit, nu spun ca Pele a fost un jucator mediocru, care nu putea sa dribleze niciun jucator. Pele este, intr-adevar, unul dintre cei mai influenti fotbalisti ai generatiei sale, contribuind la globalizarea interesului pentru fotbal, dar in acest articol vreau sa va ofer o altfel de persepctiva, sper eu, una mai echilibrata, asupra acestei vedete internationale din secolul trecut.

Pentru inceput, haideti sa analizam recordul arhicunoscut de 1283 de goluri marcate, cele mai multe inregistrate de un jucator profesionist. Totusi, adevarul este ca aproximativ 40% dintre acestea, adica 526 de goluri, au fost marcate in partide amicale, meciuri caritative si turnee, impotriva unor echipe si jucatori mult sub nivelul echipelor de top din Europa, impotriva carora joaca astazi Cristiano si Messi. Recordul oficial al lui Pele este de 757 de goluri in 812 meciuri, o medie de goluri pe meci, chiar si asa, impresionanta.

Un alt aspect care trebuie mentionat este nivelul Ligii Braziliene din acele timpuri. Aceste 757 de goluri nu au fost inscrise impotriva unor echipe de top, precum cele din Europa, ci impotriva unor formatii destul de modeste. Fotbalul, ca orice alt sport, a evoluat enorm din anii '60, cand Pele se afla la varful formei sale fotbalistice, pana astazi. Este un lucru normal, care se datoreaza evolutiei tehnologice, crearii unor noi strategii si descoperirea unor noi moduri de a aborda fotbalul. Insa, trebuie sa ne punem urmatoarea intrebare, ar putea Pele sa aiba aceleasi cifre si aceeasi usurinta in a marca, impotriva unor fundasi de top, care au evoluat dupa retragerea lui, precum: Maldini, Ramos, Cannavaro, Puyol sau Nesta?!

Nici performantele sale la Cupa Mondiala nu sunt la fel de incredibile cum crede multa lume. Desi, intr-adevar, acesta detine recordul pentru cele mai multe editii castigate, in 1958, 1962 si 1970, Pele nu este si golgheterul Campionatului Mondial. Acest record ii apartine germanului Miroslav Klose, care a doborat recordul de 15 goluri inscrise de Ronaldo Nazario. De altfel, Pele nu a fost nici macar cel mai bun jucator la CM 1958, fiind intrecut chiar de colegul sau, Didi. La Campionatul Mondial din 1962, Pele a dat un gol si o pasa de gol in primul meci, impotriva Mexicului. Tot la acea partida, s-a si accidentat si nu a mai jucat niciun meci la acea editie din Chile. Garrincha a fost cel care a condus Brazilia spre al doilea succes consecutiv, invingand Cehoslovacia in finala. In fine, la CM 1970, care a fost prima editie a vreunui Campionat Mondial, care sa fie televizata full-color, Pele a fost depasit de coechipierul sau, Jarzinho, in clasamentul golgheterilor. Aceste aspecte sunt cunoscute de catre brazilieni, aparent, daca intrebi un brazilian cine este cel mai mare jucator de fotbal din istoria lor, ei iti vor raspunde cu: Garrincha, Cafu sau Zizinho.

Cu toate acestea fiind spuse, Pele este, fara-ndoiala, unul dintre cei mai mari fotbalisti din istorie, prin stilul sau de joc, cunoscut ca "Joga Bonito", in traducere, Jocul Frumos, a ajutat la raspandirea pasiunii pentru fotbal si in Europa. Calitatea sa este indiscutabila, si de la retragerea sa, in 1977, Brazilia este inca in cautarea unui fotbalist la fel de influent, care sa conduca tara spre succese la Campionatul Mondial. Brazilia a produs, si produce, in continuare, fotbalisti imensi, ca Ronaldinho, Ronaldo Nazario, Romario, Rivaldinho sau chiar Robinho, pe care, insusi Pele l-a numit "succesorul sau", dar care nu si-a atins niciodata potentialul. Ceea ce il separa pe Pele de majoritatea talentelor contemporane braziliene, este seriozitatea din afara terenului si incurajarea fair-playului: pana la urma asta inseamna The Beautiful Game.