Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Victoria pentru Consolare


Astazi s-a disputat finala mica, meciul consolarii pentru cele doua echipe infrante in semi-finale, Anglia si Belgia. Pentru Anglia, orice victorie in plus la acest Mondial nu poate fi decat un bonus, englezii neavand niciun fel de speranta la inceputul turneului, tinand cont de media de varsta a echipei, nu mult peste 25 de ani, deci o echipa tanara si neexperimentata si de ultimele prestatii la turneele finale. Adversarii lor au fost Belgia, o formatie cu destule pretentii, fiindca aceasta generatie este considerata cea mai buna din istoria lor.

Meciul s-a incheiat 2-0 in favoarea belgienilor, care au obtinut, astfel, locul al treilea la acest Campionat Mondial, performanta mai mult decat onorabila. Totusi, asteptarile fanilor si a tuturor specialistilor au crescut de la meci la meci, de la succes la succes, punctul culminant fiind atins dupa acea victorie rasunatoare din sferturi, in fata Braziliei, considerata principala favorita la castigarea Mondialului. Dupa acea partida, lumea incepea sa creada cu adevarat in sansele Belgiei de a castiga Mondialul.

In zadar au fost toate sperantele belgienilor, fiindca favoritii lor au fost readusi cu picioarele de pamant de catre Franta, care joaca maine finala impotriva Croatiei. Francezii au fost criticati dupa jocul mai putin estetic, poate chiar cinic, desi nu as merge asa de departe, insa Deschampes a invatat din greselile de la Euro 2016, iar de la meci la meci echipa a aratat tot mai bine. Astfel, s-a ajuns ca Pogba sa faca cu brio faza defensiva, in unele momente din partida cu Belgia alaturandu-se fundasilor centrali, Varane si Umtiti, pentru a bloca mingile inalte centrate de belgieni pentru inaltii Lukaku si Fellaini, iar Griezmann, considerat star-ul actualei generatii, alergand si retragandu-se de multe ori pana in propria jumatate pentru a-si sustine colegii din aparare.

Am deviat putin de la subiectul acestui articol, dar considerati paragraful de mai sus o mica avancronica a marii finale pe care o asteptam cu totii. Revenind la cele doua echipe care au jucat azi, englezii se intorc acasa gloriosi, pregatiti pentru urmatoarea provocare, Euro 2020, competitie de la care, in mod normal, vor trebui sa aiba mai multe pretentii, avand performanta acestui Mondial in spate. Euro 2020 ar putea fi si ultimul turneu final pentru generatia aceasta a Belgiei, desi nu ar fi exclus sa vedem o mare parte din jucatori, nucleul echipei, si la Campionatul Mondial din Qatar 2022.

Ca tot vorbeam de generatii fabulose, cealalta finalista s-ar parea sa aiba cea mai buna generatie din istoria lor, Modric&Co doborand vechiul record al nationalei croate, locul trei. Pentru ei, meciul de maine va fi, cel mai probabil, ultimul al acestei generatii, iar trofeul mult ravnit ar putea fi cireasa de pe tort. De asemenea, acest an, 2018, ar putea fi si primul, din ultimii 10, in care Balonul De Aur nu este castigat de unul dintre cei doi, Messi sau Cristiano. Modric, de la Croatia, si Griezmann, de la Franta, ar fi candidatii ideali, totul depinde de un singur lucru, daca vor castiga sau nu, Campionatul Mondial 2018.