Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Euro 2018


Odata cu eliminarea Braziliei, considerata principala favorita la castigarea Campionatului Mondial, raman in cursa pentru trofeu doar echipe europene: Franta, Belgia, Anglia si Croatia. Nu doar cele patru semi-finaliste sunt din Europa, ci toate sfert-finalistele, cu exceptia Braziliei si a Uruguayului, singurele echipe non-europene care au ajuns in sferturi.

Daca infrangerea Uruguayului putea fi prezisa, căci Franta pornea ca favorita, esecul brazilienilor poate fi trecut in categoria surprizelor de la acest Campionat Mondial, care nu au fost putine. Cupa Mondiala din 2002 a fost ultima care a avut atat de multe surprize, cu Turcia si Coreea de Sud ajungand pana in semi-finala, dupa ce Coreea de Sud a eliminat Italia si Spania.

Revenind in prezent, Belgia a stiut de la inceputul meciului ce trebuie sa faca, cum trebuie sa abordeze Brazilia, care nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor fanilor brazilieni, obisnuiti de-a lungul timpului doar cu succese. Belgia are o echipa formidabila, am spus-o de la inceput, se stia asta, nu e ceva nou, fiindca belgienii aratau la fel de bine pe hartie si la CM 2014 si la Euro 2016, dar printre atatea vedete lipsea omogenitatea grupului, iar belgienii si-au dat seama dupa Euro 2016 ca Marc Wilmots nu este omul potrivit pentru a-i conduce, asa ca l-au adus in fruntea echipei pe spaniolul Roberto Martinez, antrenorul cu un stil de joc ofensiv, alegerea perfecta pentru acestia.

Campionatul Mondial 2018 a reprezentat, cred eu, testul de maturitate al acestei echipe, care nu ar trebui sa mai fie o surpriza pentru nimeni, nici in cazul in care acestia castiga trofeul. Au, totusi, un meci extrem de complicat, poate chiar mai greu decat cel cu Brazilia, semi-finala cu Franta, care va decide castigatoarea Cupei, cel putin in opinia mea: cine va iesi invingatoare din aceasta disputa, va fi incoronata si campioana Mondiala.

In partea cealalta a tabloului, se infrunta Anglia si Croatia, astea da surprize. Am prezis parcursul bun al croatiilor, care au trecut de Rusia, tot la loviturile de departajare, asa cum o facusera si cu Danemarca, dar nu m-am asteptat la Anglia mai deloc. Cu o echipa si un selectioner nu prea experimentate, nimeni nu ii prea lua in serios, dar iata-i in semi-finale, si cu sanse importante de a juca finala. Au beneficiat si de un parcurs relativ usor, calificandu-se de pe pozitia a doua dintr-o grupa cu Belgia, Panama si Tunisia, pentru ca mai apoi sa infrunte Columbia, intr-un meci dificil, ce-i drept, castigat la penaltiuri, dar in sferturi, au jucat cu Suedia, nu chiar cel mai greu adversar posibil.

Maine vom sti prima finalista, in urma inclestarii dintre Franta si Belgia, care se joaca la ora 21:00, iar miercuri, de la aceeasi ora, Croatia-Anglia. Nu mai spun nimic despre cine cred eu ca se califica si la ce sa ne asteptam, fiindca nu prea mi-a iesit mai deloc la acest Mondial...

P.S.: Cu toata telenovela transferului lui Ronaldo la Juventus, care inca mi se pare putin probabil, desi in fiecare zi se tot spune ca va fi oficializat in cateva ore, Juventus s-a despartit, oficial, de legenda lor, Gigi Buffon, portarul care a semnat cu PSG. E mai mult o lovitura de imagine, asa cum ar fi si transferul lui Cristiano, care nu stiu cat de bine s-ar adapta la Serie A. Oricum, posibil sa aflam mai multe dupa terminarea Cupei Mondiale.