Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Gracias, Don Andres


Inca o poveste pe care o credeam fara sfarsit, iata ca se apropie de final. Este vorba despre povestea lui Andres Iniesta, unul dintre cei mai respectati jucatori contemporani si unul dintre singurii jucatori ai Barcelonei care sunt aplaudati pe toate stadioanele din LaLiga, inclusiv pe "Santiago Bernabeu" si "Cornella El Prat", stadioane pe care Barcelona nu este doar un adversar, ci un dusman de moarte. Fanii tuturor echipelor nu uita ca Iniesta le-a adus prima si singura Cupa Mondiala, in anul 2010, in care probabil ca ar fi meritat si Balonul De Aur, printr-un gol inscris impotriva Olandei.

Odata cu plecarea lui Don Andres, inca o stea a fotbalului apune, inca o stea din acea echipa magnifica a Barcelonei, antrenata de Pep Guardiola, care a dominat fotbalul in ultimul deceniu. Din acea formatie care castiga trofeul UCL, pe Wembley, in 2011, in fata lui Manchester United, au mai ramas doar trei titulari: Messi, Pique si Busquets.

Spuneam vineri, pe Facebook, intr-o scurta analiza, ca Iniesta s-ar descrie prin simplitate, prin modestie, eleganta si generozitate, avand in vedere ca nu iese cu nimic in evidenta, cu exceptia prestatiilor sale de pe teren. Nu stim ce masina de sute de mii de euro are, cate reclame si bani din publicitate face si nici nu am auzit vreodata ca Iniesta sa se fi certat cu un coechipier sau cu antrenorul.

In vremurile de azi in care copiii isi doresc sa fie Messi sau Cristiano, Neymar sau Suarez, fiindca ei sunt cei care marcheaza golurile si acapareaza toata atentia, mai multi ar trebui sa se uite la Iniesta, la timiditatea si bunul simt al fotbalistului spaniol care pune de fiecare data colegul intr-o pozitie favorabila cu pasele sale exceptionale.

Sunt convins ca ar mai fi putut juca inca un sezon, daca nu mai multe, dar felul lui de a fi l-a impins spre aceasta decizie, simtind ca nu mai poate fi de folos. Poate s-a dus si pentru bani, dar nu cred ca la Barcelona nu avea bani si categoric, banii nu au fost principalul motiv al plecarii sale.

Mai sunt cateva meciuri in care il vom putea urmari, un El Clasico, dar fara miza, avand in vedere faptul ca Barcelona a castigat deja titlul in LaLiga, si desigur, Campionatul Mondial din vara, care se va disputa in Rusia, competitie ce ar putea sa-i ofere lui Iniesta o ultima ocazie catre un trofeu individual, desi sunt sigur ca nu acesta este scopul lui, Balonul De Aur. Recent, redactorul-sef al lui France Football i-a cerut scuze lui Iniesta pentru neacordarea premiului in 2010, catalogand cele intamplate drept "o anomalie democratica".

Pe atunci, trofeul apartinea de France Football si FIFA, un soi de colaborare care nu s-a dovedit prea fericita, la care ulterior s-a renuntat.

In final, cred ca ar trebui cu totii sa ne ridicam in picioare pentru un ultim ”standing ovation”.