Our Recent Posts

Tags

  • Razvan Tomasescu

Balonul De Aur Si Credibilitatea Sa


Astazi nu voi vorbi despre un meci, o echipa sau un jucator, ci despre un trofeu, anume Balonul De Aur, cea mai importanta distinctie pe care un fotbalist o poate primi in cariera sa.

Fie ca vorbim de premiul acordat de FIFA ( The Best ), fie ca vorbim de distinctia celor de la France Football ( Ballon d'or ),

tot Balonul De Aur il voi numi, asa ca daca voi folosi acest termen, si-l voi folosi, sa stiti ca ma refer deopotriva la ambele.

Mie, si nu numai, mi se pare extrem de trist si incorect ca jucatori precum Iniesta, Xavi, Pirlo, Henry sau Raul Gonzalez sa nu fie apreciati pe masura calitatii lor. Exemplul care imi vine in minte este cu Iniesta, in anul 2010, in care, cel mai corect ar fi fost ca el sa castige Balonul De Aur, nu coechipierul sau, Leo Messi.

Traim intr-o era incredibila a fotbalului, cu acesti doi jucatori fabulosi, adica : Cristiano si Messi, si este normal ca acestia sa fie scosi la rampa si sa fie premiati pentru toate recordurile spulberate, insa, Balonul De Aur, pentru mine, este din ce in ce mai clar un premiu de marketing, o distinctie care sa faca " duelul " dinte Leo si Cristiano mai aprig si mai interesat de urmarit de fanii de pe tot mapamondul. Nu degeaba am folosit ghilimelele mai sus, asa zisul "duel" este doar o inventie de marketing, influentata si de mass-media. Multa lume are impresia ca daca Messi si Ronaldo s-ar intalni pe strada ar avea loc o bataie pe cinste, fiindca cei doi "se urasc enorm". Nu este deloc asa, ei nu sunt nici pe departe prieteni, o rivalitate tot exista in sufletul lor, dar respectul reciproc este evident.

Legat de titlul articolului, Balonul De Aur ar trebui sa fie un premiu individual, care sa-l scoata in evidenta pe cel mai bun jucator al anului respectiv, dar mai nou, premiul este acordat finalistului care a castigat mai multe trofee in acel an, si am si doua exemple clare care sustin aceasta afirmatie:

In 2013, finalisti erau Messi, Ronaldo si Ribery. Messi avusese un sezon destul de bun, insa acesta a fost macinat de accidentari, Barca fiind umilita de Bayern cu acel celebru 7-0, Ronaldo a avut si el un seszon bun, in care a castigat si Gheata De Aur, insa fara a castiga vre-un trofeu important, in schimb, Ribery a facut parte din echipa lui Bayern care a facut tripla : UCL, Bundesliga si Cupa Germaniei, el fiind unul dintre protagonistii acelui succes. Ghiciti cine a castigat? Ribery? Nu. Castigatorul a fost Ronaldo, el fiind in acel an cel mai bun dintre cei trei, un premiu meritat.

Insa, in 2017, cei trei finalisti au fost ( ma refer atat la FIFA, cat si la France Football ) : Messi, care a avut un sezon excelent, a fost cel mai bun marcator, cel mai bun pasator si a avut si cel mai bun procentaj de driblinguri reusite, dezavantajul sau fiind ca nu a castigat niciun trofeu cu Barcelona, Neymar, care a avut un sezon bun la Barcelona, insa toata lumea stia ca daca e sa castige un jucator al Barcei, acela va fi Messi si Ronaldo, care a avut o prima jumatate de sezon dezastroasa, dar acesta a revenit puternic in cea de-a doua jumatate, ajutandu-si echipa sa castige Champions si La Liga, dar a fost evident ca nu a fost cel mai stralucit sezon al sau.

Castigatorul a fost tot Ronaldo. Cum vine asta? O data castiga cel care are cele mai multe goluri si performante individuale, iar a doua oara castiga cel care are mai multe trofee cu echipa?

Pentru mine e clar ca s-a vrut doar ca Messi si Cristiano sa ajunga sa aiba acelasi numar de Baloane De Aur, pentru ca discutia despre cine e mai bun sa continue la nesfarsit, pana cand cei doi se vor retrage si abia atunci vom realiza ca am fost norocosi sa fim contemporani cu ei si sa ii urmarim jucand saptamana de saptamna, si ca ar fi trebuit sa ii admiram pe ambii, indiferent de propriile preferinte.